Estul Europei devine una dintre cele mai reprezentative zone pentru start-upuri și investiții de capital de risc din lume, potrivit raportului “Venture in Eastern Europe”, aflat la prima ediție regională, publicat de How to Web.

Pentru România, anul 2023 a fost unul de interes pentru investitorii străini, iar start-upurile românești au reușit să stabilească un trend ascendent.

Cu un volum total de 129,6 milioane de euro, tranzacțiile din țara noastră depășesc pragul de 100 de milioane de euro pentru al treilea an consecutiv, în creștere cu 27,4% față de anul precedent și în ciuda unei ușoare scăderi a numărului de tranzacții.

În ultimii 3 ani, How to Web a analizat tranzacțiile din România, urmărind evoluția industriei. Anul acesta, raportul “Venture in Eastern Europe” urmărește investițiile în start-upuri din 19 țări est-europene, stabilind care sunt cele mai mari tranzacții, cele mai de interes industrii sau care sunt start-upurile cu cea mai mare creștere și potențial din ultimii ani.

Deși anul 2023 a fost un an în care investițiile au fost în declin, iar investitorii au fost mai precauți în comparație cu alți ani, scena est-europeană de start-upuri tot a înregistrat rezultate pozitive precum:

  • Valoarea investițiilor în estul Europei a crescut cu 378.8% față de 2020;
  • Topul celor 6 țări care au înregistrat investiții de peste 100.000.000 de euro este reprezentat de Polonia, Grecia, Lituania, Estonia, Cehia și România;
  • Au dominat investițiile de tip Series A și B, cu peste 77% din valoarea totală;
  • Peste 79% din volumul total de investiții a provenit din runde ulterioare ridicate de către companii în 2023;
  • Polonia, România și Estonia au înregistrat cea mai intensă activitate de investiție în runde inițiale, acoperind 80% din valoarea totală investită în astfel de runde în startup-uri din estul Europei.
„Credem cu tărie în capacitatea Europei de Est de a păși pe scena mondială a start-upurilor și a capitalului de risc și de a se diferenția în industria companiilor de tehnologie la nivel global. Acest rol emergent al Europei de Est a fost demonstrat în mod repetat prin ascensiunea start-upurilor cu ADN est-european, care au devenit unele dintre cele mai de succes companii la nivel mondial, precum Skype, Wise, Pipedrive sau Bolt. Acestora se alătură și o listă de companii tehnologice care s-au extins internațional și au devenit unele dintre cele mai folosite produse sau soluții, precum UiPath și Bitdifender, născute în România și multe altele din regiune. Aceste companii vizionare care continuă să apară au creat deja un tipar de peste 30 de ani”, a spus Alexandru Agatinei, CEO How to Web.

În România au avut loc 61 de tranzacții în 2023, reprezentând o scădere de 16,4% față de cele 73 de tranzacții din anul precedent. Cu toate acestea, dimensiunea medie a tranzacțiilor a crescut cu 52,5% de la 1.39 milioane de euro în 2022 la 2.12 milioane de euro în 2023.

Inteligența artificială a reprezentat cea mai de interes tehnologie de pe teritoriul românesc, cele mai mari investiții fiind în start-upurile FlowX.AI, DRUID și Creatopy.

Raportul “Venture in Eastern Europe” este realizat de How to Web, în parteneriat cu BCR Seed Starter și susținut de Underline Ventures.

Fiind la prima ediție regională, scopul raportului este să identifice impactul activităților start-upurilor, să stabilească trendurile definitorii regiunii și să ofere o imagine de ansamblu asupra potențialului de dezvoltare al estului Europei, prin date calitative și cantitative.

Inițiat în 2009, How to Web este evenimentul de referință dedicat start-upurilor și tehnologiei din Europa de Est.