Românii vor putea investi în acţiuni fracţionate, adică părţi dintr-o acţiune a unei companii listate pe pieţele internaţionale, dimensiunea minimă a ordinului începând de la 10 euro, anunţă XTB.

În acest fel, orice român, indiferent de puterea sa financiară, va putea avea acces la investiţii pe bursele internaţionale. În plus, acţiunile fracţionate oferă investitorilor posibilitatea de a-şi diversifica portofoliile, obţinând un echilibru optim al contului. Prin această iniţiativă, România devine prima ţară din lume în care XTB oferă clienţilor posibilitatea investiţiilor în acţiuni fracţionate.

În cazul acestui nou produs, pragul de intrare în piaţă pentru cei care vor să-şi construiască un portofoliu de investiţii la bursă este mai scăzut. În cazul acţiunilor mai scumpe, de acum există posibilitatea de a investi într-o fracţiune din ele, beneficiile economice fiind la fel ca în cazul acţiunilor obişnuite.

Deţinătorii de acţiuni fracţionate au dreptul la dividende, însă ei nu au drept de vot în ceea ce priveşte politicile sau deciziile companiilor. Pentru a obţine dreptul de vot, se pot cumpăra mai multe părţi dintr-o acţiune, până la colectarea unei acţiuni întregi, care oferă ulterior şi acest drept.

„Pentru grupul XTB, piaţa din România este una excepţională. În primul rând, cifrele arată că 55% dintre investitorii XTB din România, care îşi tranzacţionează fondurile pe piaţa de capital internaţională, cumpără fie acţiuni individuale, fie fonduri de tip ETF. În ultimii ani, interesul pentru bursă în rândul investitorilor români a crescut considerabil. În acest context, decizia de a introduce acţiunile fracţionate, pentru prima dată, în România, are ca scop diversificarea opţiunilor pentru aceşti investitori, care îşi doresc portofolii tot mai sofisticate", spune Irina Cristescu, general manager XTB România.

Dintre toate sucursalele grupului, doar o altă ţară a mai depăşit pragul de 50% a numărului de investitori în acţiuni, Cehia, unde 51% dintre investitori cumpără acţiuni şi ETF-uri cu deţinere.

Potrivit datelor companiei, profilul investitorului român în pieţe de capital vizează un bărbat de 35 de ani, care investeşte folosind un computer şi are acţiuni la şapte companii. Astfel, aproximativ 73% din tranzacţii sunt efectuate folosind versiunea desktop a platformei de investiţii XTB. Datele de pe alte pieţe arată în mod clar o tendinţă dominantă a folosirii telefoanelor inteligente, prin comparaţie cu desktopurile.

CITEȘTE ȘI: Studiu XTB: Româncele, peste femeile din Franța sau Spania la investițiile în acțiuni

Totodată, România este ţara cu cel mai mare procent de femei care accesează piaţa de capital (25%), oferind indicii relevante cu privire la evoluţia acestui domeniu.

În 2022, investitorii în acţiuni, din România, erau interesaţi în principal de noile tehnologii. Statisticile platformei de investiţii arată că aceştia au preferat piaţa americană, unde au dominat investiţiile în companii precum Palantir, UiPath sau Tesla. Aceste companii au două lucruri în comun: sunt cunoscute de investitorii români (de exemplu, UiPath este originar din România) şi sunt relativ mai ieftine. Aceste caracteristici le fac să pară extrem de atractive în prezent.

+

Grupul XTB este un furnizor internaţional de produse, servicii şi soluţii tehnologice de tranzacţionare şi investiţii. Entităţile Grupului XTB sunt supravegheate de cele mai mari autorităţi de reglementare din lume. De peste 18 ani, XTB Group a oferit investitorilor de retail acces imediat la sute de pieţe din întreaga lume.

Din 2005, Grupul şi-a extins activitatea, care acoperă acum 13 pieţe majore din Europa, America Latină şi Asia, câştigând încrederea a peste 657.000 de clienţi. Folosind propriile platforme premiate xStation şi xStation Mobile, entităţile XTB Group oferă acces la peste 5.600 de instrumente financiare, inclusiv acţiuni reale, ETF-uri şi CFD-uri pe Forex, indici, mărfuri, acţiuni, ETF-uri şi criptomonede.

Foto: Dreamstime