Wall Street a redus așteptările de câștiguri pentru fintech-urile până nu demult „pe val" Coinbase și Block, în vreme ce pesimismul din piața crypto adaugă și mai multă sare pe rană pentru companiile care se confruntă deja cu costuri în creștere.

Se așteaptă ca Coinbase să raporteze o pierdere ajustată în al doilea trimestru, în timp ce compania de plăți Block, condusă de Jack Dorsey, va publica, cel mai probabil, o scădere de 70% a profitului ajustat.

De altfel, Coinbase, care are cea mai mare expunere la volatilitatea crypto, a pierdut mai mult de trei sferturi din capitalul de piață în acest an: „Pentru Coinbase, aceasta va fi o perioadă foarte dificilă, de 12 până la 18 luni", a declarat Dan Dolev, analist senior în cercetarea capitalului fintech la Mizuho Securities, via Reuters.

Block, care anul trecut și-a schimbat numele din Square, pentru a reflecta mai bine concentrarea asupra blockchain, a pierdut peste jumătate din valoarea sa de piață pe fondul derutei bursiere din acest an. Vânzarea de criptomonede a tras în jos mai multe companii din sector, unele dintre acestea chiar căutând protecție împotriva falimentului. Bitcoin, cea mai mare criptomonedă, aproape că și-a înjumătățit valoarea în primele șapte luni ale anului.

„Există chiar și un potențial de reducere a numărului de angajați la Coinbase, la un moment dat în viitorul apropiat, deoarece costurile sunt prea mari", a afirmat Dolev.

Potrivit analiștilor Credit Suisse, reducerile estimative și presiunile concurențiale contribuie de asemenea la slăbirea acțiunilor fintech.

Sectorul criptomonedelor poate să iasă treptat din perioada incertă, dar tot trebuie să se confrunte cu obstacolele de reglementare din Statele Unite, cea mai mare piață pentru astfel de active.

În același timp, aplicația de tranzacționare online Robinhood Markets Inc. a raportat săptămâna aceasta o scădere cu 44% a câștigurilor din al doilea trimestru și a declarat că va reduce 23% din forța sa de muncă, ceea ce va afecta 780 de angajați. Iar asta pe lângă procentul de 9% din personalul cu normă întreagă disponibilizat la începutul acestui an.

Sursă foto: Coinbase