De când mă știu, pe unde am fost angajat, a trebuit să îmi demonstrez buna credință, competența, faptul că merit să ocup un post în respectiva organizația, indiferent care a fost ea.

Și este normal, nu putem să fim creditați doar pe ochi frumoși sau vorbe goale. Trebuie să existe filtre, evaluări sau, dacă ai ajuns la un anumit nivel în carieră, reputația ta în industrie și ceea ce ai construit.

Sunt ferm convins că ați trecut cu toții prin acest proces, chiar l-ați rafinat și l-ați desăvârșit în companiile în care lucrați. Atragerea talentelor a devenit unul dintre subiectele fierbinți pe toate agendele managerilor de oriunde, pentru că observăm că acest pool al talentelor nu se lărgește, ci, din contră, se micșorează, mai ales în domeniile fierbinți, având în vedere calitatea educației, migrația etc.

Meritocrație, competență, viziune, reputație. Acestea ar trebui să fie principalele repere care guvernează procesul de recrutare. Iar dacă discutăm despre o compania mare, despre o funcție de top, atunci pretențiile legate de persoana care va ocupa postul ar trebui să fie la superlativ.

Vă înșelați amarnic, nu știți nimic! Poți ajunge șef de companie cu rol cheie în economia României pe baza altor merite, cum ar fi afilierea la partid, proximitatea geografică, cumetriile, bunele tovărășii sau doar loialitatea față de lider. Ce reputație, ce competență, domnule? Mofturi!

Luați de aici: noul director interimar al Transelectrica, companie strategică, având în vedere că gestionează rețeaua electrică de transport, este Ștefăniță Munteanu, un consilier județean PSD din Buzău, potrivit G4Media.ro.

În afară de vocea și talentul lui în preajma liderului maxim, dl. Ciolacu, pe dl. Munteanu nu îl recomandă nimic pentru postul pe care tocmai a fost numit, în afara unor posturi de manager de vânzări indirecte și consultant de management la Electrica Furnizare, după cum arată CV-ul său. În rest, posturi de consilier prin ministere.

Doar că Transelectrica nu este filiala din Buzău a societății de furnizare, ci chiar sistemul circulator al electricității din România. Amintesc aici și că Transelectrica gestionează proiecte de sute de milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii de transport al energiei electrice. Potrivit G4Media.ro, doar la finalul anului trecut, compania a semnat contracte cu finanțare UE din fondurile alocate României din Fondul pentru modernizare în valoare de 424 milioane de euro.

În acest post aveam nevoie de o eminență în materie, de un lider, cineva cu viziune și cu performanțe, cu competențe reale, care să transforme Transelectrica într-o companie modernă, pregătită pentru orice, doar că acela ar fi fost un personaj incomod pentru garnitura politică, care are nevoie de yesmeni, care să le cânte în strună și să ducă mai departe stindardul oportunismului, al avariției și al parvenitismului.

Iar acesta este doar unul dintre sutele, miile de exemple din toate instituțiile, pornind chiar din fruntea statului și până la orice agenție din orice localitate din România.

Impostura și incompetența au ajuns valori primordiale, punctele cardinale care ne ghidează. Nu vedeți ce se întâmplă cu supraimpozitarea, cu toată această bâlbâială feroce, din care nu se mai înțelege nimic? Pentru că, de fapt, nu știu pe unde să scoată cămașa și nu vor să se atingă de caracatița care a împânzit totul în jurul nostru. 

Editorialul a apărut în secțiunea „Nota redacției” din newsletterul Future Banking de vineri, 28 aprilie 2023. Puteți să vă abonați la newsletter din meniul principal.

Credit foto: Ovidiu Udrescu