Pe măsură ce piața muncii continuă să evolueze, designul spațiilor de birouri trebuie să țină pasul cu noile trenduri. Abordarea tradițională a amenajării birourilor, care presupunea existența aceluiași tip de birou pentru toată lumea, devine rapid depășită. În schimb, viitorul amenajării birourilor trebuie să țină cont de diferențele existente între oameni și constă în crearea unor medii care să răspundă diverselor trăsături de personalitate ale angajaților. Recunoașterea diferitelor nevoi și preferințe ale angajaților, fie că sunt introvertiți sau extrovertiți, este esențială pentru promovarea unui loc de muncă incluziv și armonios.

Trăsăturile de personalitate influențează semnificativ modul în care indivizii interacționează, socializează și colaborează într-un mediu de lucru. Pentru prea mult timp, designul birourilor a fost modelat în principal de nevoile angajatorilor, adesea pe baza unui portret robot al angajatului "mediu". Această abordare a neglijat nevoile distincte ale diferitelor tipuri de personalitate, ducând la crearea unor medii care nu favorizau bunăstarea tuturor angajaților.

Diferențele de personalitate și comportament, inclusiv în ceea ce privește relaționarea socială, apar din mai multe motive, iar un factor important este și vârsta. De exemplu, tinerii sunt mai dinamici în relațiile sociale cu colegii lor de muncă, potrivit unui recent sondaj realizat la nivel național de Genesis Property, companie fondată de Liviu Tudor. Astfel, aproape 80% dintre angajații Gen Z preferă să desfășoare activități cu colegii, în timpul lor liber, măcar o dată pe lună. De cealaltă parte, în cazul milenialilor și al angajaților din generația X, procentele ajung la 56%, respectiv 52%.

Nevoile unice ale introvertiților și extrovertiților

Introvertiții și extrovertiții au preferințe și nevoi diferite atunci când vine vorba de spațiile lor de lucru. Introvertiții se dezvoltă adesea în medii care oferă spații liniștite, relaxante, în care se pot concentra fără întreruperi constante. Aceste persoane pot considera birourile în plan deschis, concepute pentru a stimula comunicarea, ca fiind copleșitoare și contraproductive. Pentru introvertiți, accesul la birouri private, zone de liniște sau cabine izolate fonic poate face o diferență semnificativă în ceea ce privește confortul și starea lor de bine.

Pe de altă parte, extrovertiții excelează în medii dinamice, interactive. Ei își extrag energia din interacțiunile sociale și sunt adesea mai implicați și mai productivi în spații care încurajează colaborarea și conversațiile spontane. Birourile deschise, zonele comune și spațiile de relaxare pot oferi stimularea de care au nevoie pentru a evolua.

În acest context, profesioniștii în resurse umane și designerii de birouri subliniază din ce în ce mai mult importanța creării unor spații de lucru care să răspundă diverselor trăsături de personalitate din cadrul unei echipe. Prin înțelegerea și integrarea acestor diferențe, companiile pot promova un mediu de lucru mai incluziv și mai productiv. Astfel că, în prezent, birourile moderne se orientează către modele flexibile care pot fi ușor reconfigurate pentru a răspunde nevoilor diferitelor proiecte și tipuri de personalitate. Aceasta include o combinație de birouri private, zone de liniște, spații destinate colaborării și interacțiunii, spații verzi și zone pietonale.

În această ecuație, tehnologia are un rol crucial. Ea poate ajuta mult la adaptarea mediilor de lucru la preferințele individuale, și aici putem vorbi de iluminatul reglabil, controlul temperaturii și sistemele de anulare a zgomotului, care pot fi personalizate pentru a spori confortul și productivitatea. În plus, împarțirea pe zone a birourilor poate crea zone distincte pentru diferite tipuri de muncă și interacțiune. Zonele liniștite pentru munca concentrată, zonele de colaborare pentru munca în echipă și zonele sociale pentru interacțiunile informale pot satisface o gamă largă de trăsături de personalitate și stiluri de lucru.