Compania Stockestate Crowdfunding, care administrează platforma Stock.estate, a fost autorizată ca furnizor de servicii de finanţare participativă de către Autoritatea de Supraveghere Financiară.
Stock.estate oferă servicii care constau în facilitarea acordării de împrumuturi, prin punerea în legătură a investitorilor interesaţi să acorde finanţare cu dezvoltatorii de proiecte imobiliare, în conformitate cu reglementările europene şi naţionale.
Vicenţiu Vlad, CEO Stock.estate a explicat pentru Future Banking ce presupun investițiile pe această platformă și cum se petrec lucrurile.
Cum funcționează platforma?
Stock.estate analizează proiectele imobiliare care prezintă potenţial, le sprijină în pregătirea campaniei de crowdfunding, iar apoi le prezintă investitorilor. Investitorii pot fi persoane fizice sau juridice.
Citește și:
Investitorii acordă împrumuturile pentru perioade pornind de la 6 până la 60 de luni, în funcţie de specificul proiectelor imobiliare în care investesc. La rândul lor, dezvoltatorii imobiliari pot obţine finanţare de la un număr mare de investitori prin intermediul platformei pentru finalizarea sau dezvoltarea proiectelor lor imobiliare.
Prin intermediul platformei, investitorii au posibilitatea de a efectua investiţii începând de la 10 euro în diverse proiecte imobiliare. Scopul platformei este să ofere investitorilor oportunităţi de a participa la proiecte imobiliare cu potenţial de randament situat între 10% şi 15%, sub forma unor dobânzi acordate pentru sumele investite.
Finanţarea participativă presupune implicarea a trei categorii de participanţi, respectiv: dezvoltatorul de proiect imobiliar care propune proiectul spre finanţare, investitorii care finanţează proiectul propus şi furnizorul de servicii de finanţare participativă care facilitează încheierea contractelor de împrumut între investitori-utilizatori ai platformei (în calitate de împrumutători) şi dezvoltatori de proiecte imobiliare (în calitate de împrumutaţi).
Citește și:
Cu ce veniți voi nou?
Vorbim, în primul rând, despre utilizarea algoritmilor de analiză a datelor și machine learning pentru evaluarea și selecția proiectelor imobiliare. Acestea ne ajută să identificăm proiectele cu potențial ridicat și să evaluăm riscurile asociate, oferind investitorilor o selecție diversificată și informații fundamentate pentru a lua decizii de investiție inteligente. Ne dorim să integrăm și tehnologia realității virtuale pentru a oferi investitorilor tururi virtuale ale proprietăților.
Deținem și instrumente de monitorizare a performanței investițiilor, inclusiv analize detaliate și actualizări în timp real privind performanța fiecărui proiect. Astfel, investitorii pot urmări evoluția investițiilor și să facă ajustări în funcție de schimbările pieței.
Citește și:
Utilizăm tehnologii avansate pentru verificarea identității și autenticității documentelor care ajută la prevenirea fraudei. În acest mod, ne asigurăm că toți utilizatorii sunt autentici, iar documentele furnizate sunt valabile.
Folosim protocoale puternice de criptare pentru a proteja datele personale și financiare ale utilizatorilor noștri. Toate informațiile sensibile sunt stocate și transmise într-un mediu securizat pentru a minimiza riscurile de acces neautorizat.
De ce crowdlending?
Stock.estate democratizează accesul la investițiile imobiliare prin intermediul crowdlendingului, deschizând ușile pentru investitori de diferite nivele de expertiză și resurse financiare. Modelul acesta transformă modul în care oamenii pot investi în proprietăți imobiliare, pentru că se elimină barierele tradiționale de intrare în acest sector.
Citește și:
Platforma oferă posibilitatea investitorilor, indiferent de resursele financiare, să participe la proiecte imobiliare. Prin crowdlending, o sumă mai mică de bani poate contribui la un proiect mare, facilitând accesul la investiții imobiliare, care altfel ar fi fost rezervate doar investitorilor instituționali sau celor cu capital considerabil.
De fapt, ce face Stock.estate este permită oricui să investească în proiecte imobiliare, fără să dețină resurse financiare semnificative.
Ce proiecte sunt active acum pe platformă?
Avem două proiecte imobiliare mari: Grand Chalet în Poiana Brașov și The Lake Home în Sibiu.
Grand Chalet este un complex de vacanță premium în stadiul incipient de dezvoltare, oferind oportunitatea investitorilor de a contribui la finanțarea acestuia prin intermediul unui împrumut senior de construcție. Valoarea împrumutului total este de 100.000 de euro pentru o durată de 24 de luni, cu o dobândă anuală de 16.00%. Fondurile strânse vor fi alocate construcției clădirilor. La momentul actual, proiectul este deja finalizat în proporție de 60%.
Citește și:
The Lake Home este un complex rezidențial de lux în Sibiu, aflat și el într-un stadiu incipient. Este solicitată o finanțare de 100.000 de euro, pentru o perioadă de 24 de luni, cu o dobândă anuală de 13.00%.
Care sunt tendințele în crowdlendingul imobiliar?
Se observă tendința către expansiunea pe piețe imobiliare externe și oferirea de oportunități de investiții în diferite țări sau regiuni.
Platformele vor continua să ofere și o diversitate mai mare de proiecte imobiliare pentru a satisface cerințele și preferințele diferitelor segmente de investitori. În plus, observăm o specializare mai mare a platformelor în anumite tipuri de proiecte sau categorii imobiliare.
Folosirea inteligenței artificiale și a analizei predictive pentru a identifica tendințele de investiții imobiliare va deveni o componentă crucială. Tocmai pentru că IA ajută foarte mult la recomandări personalizate pentru investitori și dezvoltatori, bazate pe date și analize avansate.
Citește și:
Ce urmează?
Ne propunem ca în următoarele 12 luni să strângem fonduri de 1 milion de euro/lună. Planurile noastre includ și extinderea și diversificarea – în 2024 ne lansăm și pe piața internațională, prima țară fiind Italia. Avem în vedere parteneriate strategice cu diverși investitori și dezvoltatori imobiliari.
Credem că aceste strategii vor contribui la menținerea unei creșteri sustenabile pe termen lung și la adaptarea la schimbările din domeniu.