Prim-ministrul Rishi Sunak a anunțat că Regatul Unit va înființa primul Institut de Securitate a Inteligenței Artificiale din lume, pentru a examina, evalua și testa noile tipuri de inteligență artificială.

Sunak a făcut acest anunț în timpul unui discurs susținut la The Royal Society, reflectând asupra responsabilității globale de a înțelege și de a aborda riscurile din jurul AI, pentru a realiza beneficiile și oportunitățile acesteia pentru generațiile viitoare.

De asemenea, în iunie, anul acesta, Marea Britanie a înființat grupul guvernamental Frontier AI, responsabil cu dezvoltarea sigură și fiabilă a modelelor de inteligență artificială, inclusiv a modelelor de limbaj mare (LLM) generative, cum ar fi ChatGPT și Google Bard. Acesta este susținut cu o finanțare de 100 de milioane de lire sterline.

Între timp, în august, AI a fost clasificată oficial pentru prima dată ca o amenințare la adresa securității naționale a Regatului Unit, în urma publicării Registrului național de risc (NRR) 2023.

Institutul pentru Securitatea AI va evalua și studia inclusiv riscuri care țin de discriminare socială, prejudecăți sociale și dezinformare.

„În acest moment, nu avem o înțelegere comună a riscurilor cu care ne confruntăm. Fără aceasta, nu putem spera să lucrăm împreună pentru a le aborda”, consideră Sunak. Prin urmare, Regatul Unit va face presiuni pentru a ajunge la un acord cu privire la prima declarație internațională privind natura riscurilor IA, pentru a se asigura că, pe măsură ce acestea evoluează, la fel se întâmplă și cu înțelegerea comună cu privire la acestea, a mai spus Sunak.

Foto: Dreamstime