Uniunea Europeană a propus astăzi o serie de reglementări care să facă sectorul plăților mai competitiv, prin sprijinul legal acordat variantei digitale a monedei euro și protejarea rolulului numerarului, deoarece mai puține persoane folosesc monede și bancnote, scrie Reuters.
Pachetul de reforme ale Comisiei Europene urmărește să diversifice și mai mult o piață de plăți dominată de duoul american Visa și Mastercard, în ultima vreme aflate în concurență cu fintech-urile care oferă servicii competitive, folosind date din conturile bancare ale clienților. Comisia Europeană speră că, astfel, această propunere va duce la produse și servicii financiare mai inovatoare pentru utilizatori și va stimula concurența.
Reformele urmăresc să îngreuneze tendința băncilor de a împiedica fintech-urile să deschidă un cont și, în același timp, să ofere fintech-urilor un acces mai ușor la datele clienților și la infrastructura de plăți.
Citește și:
„Vom identifica în mod clar obstacolele pe care fintech-urile nu ar fi trebuit să le întâmpine niciodată”, a spus un oficial al UE. Plățile electronice în UE au crescut de la 184,2 trilioane de euro (201,7 trilioane de dolari) în 2017 la 240 de trilioane de euro în 2021, un proces accelerat de COVID-19.
„Există pași în direcția corectă atunci când vine vorba despre asigurarea unei concurențe loiale între participanții de pe piață, cu o distribuție corectă a valorii și a riscului”, a declarat Federația Bancară Europeană, un organism din industria bancară.
În același timp, Banca Centrală Europeană urmează să decidă în octombrie dacă va continua lansarea unui euro digital. Regulile separate propuse astăzi l-ar face ca mijloc legal de plată, ceea ce înseamnă că ar trebui să fie acceptată ca formă de plată.
Citește și:
Foto: Dreamstime