Acum cinci ani, criptomonedele nu erau atât de cunoscute în România, întreaga industrie fiind încă într-un stadiu incipient. Cu toate acestea, în anul 2017, doi antreprenori români au văzut oportunitatea acestei piețe și și-au propus să deschidă domeniul către publicul larg.

Marius Morra și Sabin Simionescu (foto) vizau, la acel moment, dezvoltarea unei companii pe piața de criptomonede din România și reducerea deficiențelor percepute de potențialii clienți și investitori, prin soluții facile de acces la această nouă clasă de active financiare.

Astfel, în martie 2018, a luat naștere platforma numită ldvbank.com, care ulterior a trecut printr-o relansare în luna martie 2019, datorită primei pivotări pe modelul de business. Acea primă versiune a fost o sursă de lecții de business în această nișă neexploatată a criptomonedelor, iar la nivel de startup, pivotările pe business sunt parte așteptată a procesului de învățare și dezvoltare.

Din martie 2019 a început expansiunea LDV Bank din punctul de vedere al numărului de clienți și al volumelor tranzacționate, dar și prin prisma noilor funcționalități oferite utilizatorilor. Au urmat ani de dezvoltare continuă a brandului, produsului și echipei, care au condus la finalizarea cu succes a primei runde de finanțare și rebranding-ul în Tokero Crypto Exchange, în mai 2021. 

+

Astăzi, Tokero înregistrează unele dintre cele mai spectaculoase creșteri de pe piața de criptomonede din România, atât din punct de vedere financiar, cât și din punct de vedere operațional, ca produs și echipă.

Dacă în 2019, compania deținea un portofoliu de doar 5.500 de clienți, la sfârșitul anului 2021, Tokero se bucură de aproximativ 30 de mii de clienți. Utilizatorii au încredere să tranzacționeze pe platformă, iar acest lucru se poate observa din volumul total al tranzacțiilor raportate, de 75 milioane de euro la finalul anului 2021. 

În plus, în luna septembrie a anului trecut, Tokero a început listarea de proiecte noi în regim de launchpad, iar serviciul a generat și venituri importante, în valoare de 1,5 milioane de euro, contribuind, de asemenea, și la creșterea numărului de clienți pe segmentul de exchange. Pentru două dintre proiectele listate, Humans.AI și BH.Network, Tokero a reușit să obțină finanțări de câte un milion de USDT în doar câteva zile (USDT – stablecoin în paritate de 1:1 cu dolarul american).

Astfel, datorită serviciilor pe care le oferă, Tokero a încheiat anul 2021 cu o cifră de afaceri consolidată la nivel de grup (Globe Monnaie SRL – exchange, și LDV Tech SRL – launchpad) de aproximativ 2,5 milioane de euro, adică 125x comparativ cu cifra de afaceri de 20 mii de euro din anul 2019.

Iar rezultatele financiare vorbesc de la sine: Tokero a finalizat anul cu o cifră de afaceri de 2,5 milioane de euro, volume tranzacționate de 75 milioane de euro și o evaluare de 15 milioane de euro.