Titlurile de stat Tezaur sunt oferite de Ministerul de Finanțe și reprezintă un mod prin care românii pot să obțină venituri pasive. Românii pot cumpãra titluri de stat TEZAUR cu maturități de 1 și 3 ani, cu dobânzi anuale de 6% și, respectiv, 6,85%. Aceste dobânzi sunt neimpozabile și depășesc majoritatea dobânzilor oferite de băncile comerciale din România.

Titlurile de stat Tezaur pot aduce randamente mai bune decât depozitele bancare. Pentru suma de 10.000 de lei investită în titluri de stat, poți obține un câștig de 600 de lei în 12 luni - pentru cele cu maturitate de un an. În cazul celui mai bun depozit bancar, dobânda pe 12 luni este de 7%, însă, câștigurile din dobânzi suferă o impozitare de 10%.

Titluri de stat vs. depozite bancare: Băncile nu au mai așteptat BNR-ul și au început să taie dobânzile

Dobânzile oferite de bănci la depozitele bancare în lei au scăzut în ultimul an: acum un an, cea mai avantajoasă dobândă pentru depozitul pe 12 luni era de 8,45%, cu aproape 2 puncte procentuale mai mult față de cea mai bună ofertă actuală. Se pare că economiștii băncilor comerciale au operat deja reduceri ale ratelor și nu au așteptat după scăderea dobânzii cheie dictată de Banca Națională a României.


Poți vedea topul dobânzilor bancare la depozite în lei AICI.

Titluri de stat vs. depozite bancare: cum poți cumpăra titluri de stat

  • Între 10 iunie 2024 – 4 iulie 2024 online, numai de cãtre persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV pentru titluri lansate prin intermediul unitãților Trezoreriei Statului. Operațiunile care pot fi realizate online sunt: deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectatã, subscriere titluri de stat TEZAUR, virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului cãtre un cont bancar, un alt cont de subscriere, sau un cont JUNIOR;
  • Între 10 iunie 2024 – 5 iulie 2024 de la sediul unitãților Trezoreriei Statului;
  • Între 10 iunie 2024 – 4 iulie 2024 în mediul urban și 10 iunie 2024 – 3 iulie 2024 în mediul rural, prin subunitãțile poștale ale C.N. Poșta Românã S.A.