Cel mai mare procent de femei în rândul investitorilor în acțiuni se află în România, unde femeile constituie până la 17% din totalul celor care dețin acțiuni în portofoliu, reiese dintr-un studiu despre profilul investitorului în acțiuni, realizat de XTB, casă de brokeraj pe bursele internaționale.

Următoarele țări în clasament sunt Polonia, Portugalia și Italia, cu circa 10% femei din totalul investitorilor. Cel mai mic număr de femei printre deținătorii de acțiuni se găsește în Republica Cehă (3%) și în Slovacia (2%).

Tot în România se regăsește și cel mai mare procent de femei care investesc în crypto – 12% din totalul investitorilor, a reieșit dintr-un alt studiu al XTB din luna martie 2022.

De asemenea, România este, de departe, țara cu cea mai mare pondere de investitori în acțiuni, comparativ cu alte țări europene. Circa 71% dintre investitorii români preferă acțiunile, spre deosebire de 32,6% în Germania, 13,6% în Italia, 25,3% în Franța, 58,5% în Polonia sau 46,6% în Spania.

Potrivit datelor casei de brokeraj, mai reiese că investitorul tipic la bursă este un bărbat de 36 de ani care preferă să cumpere acțiuni ale companiilor listate la bursa de pe piața din țara sa de origine. De obicei, acesta efectuează, în medie, 17 tranzacții de cumpărare sau vânzare de acțiuni pe cursul anului și folosește aplicația mobilă pentru tranzacționare.

Ratele scăzute ale dobânzii aplicate până de curând, creșterea popularității instrumentelor online și restricțiile din timpul pandemiei, datorită cărora oamenii au avut mai mult timp pentru a-și crește nivelul de cunoștințe despre piețele financiare - aceștia sunt factorii care au contribuit la decizia investitorilor individuali de a intra pe burse în ultima perioadă.

Ce acțiuni aleg investitorii români?

Datele XTB arată că investitorii în acțiuni aleg, cel mai adesea, companii listate la bursa națională. Acestea ocupă poziții de top pe lista celor mai populare acțiuni ale companiilor din majoritatea țărilor. În cazul pieței românești, cele mai populare companii printre clienții XTB în prima jumătate a anului 2022 au fost Palantir Technologies (PLTR.US), UiPath (PATH.US) și Advanced Micro Devices (AMD.US).

Popularitatea investiției în acțiuni variază în funcție de piața pe care operează XTB. În Polonia, 58,3% din totalul investitorilor care folosesc platforma XTB, xStation5, au acțiuni în portofoliu.

Cea mai mare pondere a fost înregistrată în România, unde procentul investitorilor în acțiuni este de până la 71%. În schimb, o pondere scăzută a investitorilor în acțiuni a fost observată în Germania (32,6%) și Italia (13,6%).

Bărbații sunt mai înclinați spre investiții

Deși din ce în ce mai multe femei decid să-și investească fondurile, bărbații rămân cei mai activi investitori – ei constituie 87% din totalul investitorilor XTB, din întreaga lume, care au acțiuni în portofoliu. În același timp, femeile reprezintă doar 13% dintre toți investitorii XTB la nivel global care au acțiuni în portofoliu, acest procent este în continuare mai mare decât pentru alte tipuri de active, cum ar fi perechile valutare sau criptomonedele.

Cel mai mare procent de femei în rândul investitorilor în acțiuni este în România, unde femeile constituie până la 17% din totalul celor care dețin acțiuni în portofoliu. În Polonia, femeile reprezintă 10% din investitorii în acțiuni. Un procent similar poate fi observat în Portugalia și Italia. Cel mai mic număr de femei printre acționari este în Republica Cehă (3%) și Slovacia (2%).

Investitorii în acțiuni preferă dispozitivele mobile

Astăzi, investitorii în acțiuni doresc să aibă acces ușor, nu doar la cotațiile acțiunilor de care sunt interesați, ci și la informații despre ceea ce se întâmplă pe piețe. Prin urmare, aplicațiile de investiții pentru dispozitivele mobile, precum cea oferită de XTB, care oferă zilnic o gamă largă de analize de piață și, totodată, permit efectuarea de tranzacții în orice moment și loc, devin din ce în ce mai populare în rândul investitorilor. După cum arată datele despre clienții XTB, deja 56% dintre investitori cumpără sau vând acțiuni folosind aplicația xStation disponibilă pe dispozitivele mobile iOS și Android.

Foto: Dreamstime