Compania Stockestate Crowdfunding, care administrează platforma Stock.estate, a fost autorizată ca furnizor de servicii de finanţare participativă de către Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Stock.estate oferă servicii care constau în facilitarea acordării de împrumuturi, prin punerea în legătură a investitorilor interesaţi să acorde finanţare cu dezvoltatorii de proiecte imobiliare, în conformitate cu reglementările europene şi naţionale, relatează Agerpres.

„Misiunea noastră este de a facilita obţinerea de capital rapid şi uşor pentru dezvoltatorii imobiliari şi de a oferi oportunităţi investiţionale imobiliare verificate, şi cu randamente atrăgătoare pentru investitori. Pe scurt, ne propunem să democratizăm investiţiile imobiliare, punând cele două părţi în legătură directă într-un mediu digital sigur şi reglementat. Cu aportul echipei şi al partenerilor de încredere cu experienţă în domeniul imobiliar şi nu numai, reducem barierele de acces la oportunităţi imobiliare. Credem că este momentul potrivit pentru o astfel de platformă, în condiţiile în care dezvoltatorii imobiliari încep să se lovească de reticenţa băncilor de a acorda finanţări, iar România este un loc în care investitorii au un apetit mai ridicat pentru investiţii imobiliare faţă de alte ţări din regiune'', a spus Vicenţiu Vlad, CEO Stock.estate.

Stock.estate analizează proiectele imobiliare care prezintă potenţial, le sprijină în pregătirea campaniei de crowdfunding, iar apoi le prezintă investitorilor. Investitorii pot fi persoane fizice sau juridice.

Investitorii acordă împrumuturile pentru perioade pornind de la 6 până la 60 de luni, în funcţie de specificul proiectelor imobiliare în care investesc. La rândul lor, dezvoltatorii imobiliari pot obţine finanţare de la un număr mare de investitori prin intermediul platformei pentru finalizarea sau dezvoltarea proiectelor lor imobiliare.

Prin intermediul platformei, investitorii au posibilitatea de a efectua investiţii începând de la 10 euro în diverse proiecte imobiliare. Scopul platformei este să ofere investitorilor oportunităţi de a participa la proiecte imobiliare cu potenţial de randament situat între 10% şi 15%, sub forma unor dobânzi acordate pentru sumele investite.

Finanţarea participativă presupune implicarea a trei categorii de participanţi, respectiv: dezvoltatorul de proiect imobiliar care propune proiectul spre finanţare, investitorii care finanţează proiectul propus şi furnizorul de servicii de finanţare participativă care facilitează încheierea contractelor de împrumut între investitori-utilizatori ai platformei (în calitate de împrumutători) şi dezvoltatori de proiecte imobiliare (în calitate de împrumutaţi).

Investiţiile realizate de investitori prin intermediul platformei Stock.estate vor consta în acordarea de împrumuturi unor dezvoltatori de proiecte imobiliare (rezidenţiale, turistice, comerciale), urmând ca dezvoltatorii de proiecte imobiliare să ramburseze investitorilor împrumuturile acordate (atât principalul, cât şi dobânda din contractele de împrumut încheiate între dezvoltatorii de proiecte imobiliare şi investitori). Sumele care urmează a fi rambursate investitorilor vor proveni din vânzarea sau închirierea imobilelor.

Serviciile de finanţare participativă (crowdfunding) beneficiază de un cadru de reglementare specific, având o dimensiune atât europeană, prin aplicabilitatea directă în toate statele membre ale Uniunii Europene din 10 noiembrie 2021 a Regulamentului (UE) 2020/1.503 privind furnizorii europeni de servicii de finanţare participativă pentru afaceri, cât şi naţională prin aplicabilitatea prevederilor Legii nr. 244 din 20 iulie 2022 privind stabilirea unor măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2020/1.503.

Potrivit sursei citate, măsura impunerii unui regulament pe piaţa Uniunii Europene de crowdfunding s-a suprapus peste o perioadă de creştere accelerată a acestui tip de business, care îşi face tot mai mult loc şi în România.

Până acum, la nivel naţional, două platforme au obţinut autorizaţia de furnizori de servicii de finanţare participativă de la A.S.F: o platformă pentru servicii de finanţare participativă prin utilizarea de vehicule investiţionale (Seedblink) şi Stock.estate pentru servicii de finanţare participativă prin facilitarea acordării de împrumuturi.

Foto: Dreamstime