Contextele sociale recente au schimbat foarte mult modul în care angajații se raportează la job și la locul unde petrec cea mai mare a timpului de lucru. Schimbarea e generată în special de impactul psihic și emoțional al evenimentelor din ultimii ani asupra oamenilor, iar aceștia au învățat să-și prioritizeze starea de bine.
Modele recente de lucru, remote sau hibrid, au făcut ca separarea dintre viața la birou și cea de acasă să fie aproape imposibilă. După mai mulți ani de lucru în acest mod, angajații au înțeles că starea de bine de acasă nu poate suplini lipsurile de la birou. De aceea, acum se orientează strategic când aleg un nou loc de muncă și pun mult mai mult accent pe facilitățile oferite, în special pe cele menite să le protejeze bunăstarea, fizică și psihică.
Dacă beneficii precum cafeaua și gustările reprezentau înainte un mare plus pentru birouri, acum angajații vor mult mai mult, în linie cu nevoile lor de socializare, de relaxare sau de fitness. Programul prelungit de la birou nu lasă întotdeauna timp și energie angajaților pentru a se ocupa de celelalte nevoi și, tocmai de aceea, ei caută din ce în ce mai mult job-uri care să le ofere toate aceste opțiuni, ca dovadă că angajatorul ia în calcul și pune bunăstarea lor în prim plan.
Citește și:
Timpul liber petrecut cu colegii
Indiferent de generație, angajații vor să aibă acces rapid la activități și locuri unde pot petrece timp liber cu echipa sau cu prietenii, aproape de birou. Peste 87% dintre angajații români își doresc opțiuni la cel mult 30 de minute de mers față de birou, potrivit unui sondajul realizat de Genesis Property, compania fondată de antreprenorul român Liviu Tudor. În plus, când vine vorba de tipurile de activități pe care vor să le desfășoare în timpul lor liber, peste 45% doresc să petreacă timpul în aer liber, peste 35% să se dedice hobby-urilor, iar aproape 27% să se ocupe de proiecte personale, potrivit sondajului.
Accesul la spații verzi, tot mai important pentru angajați
Viața într-un oraș aglomerat face adeseori ca ieșirile în aer liber să fie minime sau motivate doar de plimbatul animalelor de companie. Astfel, traseul zilnic al unui angajat care lucrează de la birou se poate limita la naveta cu mașina din parcarea locuinței în parcarea clădirii de birouri. Având acces la spații verzi chiar în locul unde lucrează poate încuraja ieșirile mai dese în aer liber, ducând astfel la eliberarea stresului și relaxare. În plus, numeroase studii au arătat că socializarea și plimbările în natură pot reduce semnificativ depresia și anxietatea, iar în mediul profesional astfel de pauze în natură pot stimula conexiunile mai bune între membrii echipei sau cu alți profesioniști din domenii conexe, fiind și un spațiu unde poți întâlni și petrece timp cu mulți alți oameni.
Citește și:
Accentul pe fitness și o stare fizică bună
Facilitățile pentru fitness, timp petrecut în aer liber și interacțiuni cu alți angajați care lucrează în aceleași clădiri de birouri sunt importante, dar acestea trebuie susținute și încurajate. În acest sens, există campusuri de birouri care se preocupă de organizarea evenimentelor care dau start mișcării la birou sau în timpul liber. În plus, existența unor vestiare cu dușuri chiar în clădirile de birou unde lucrează susține mult mai mult înclinația angajaților către un stil de viață sănătos și activ, facilitând venirea la birou cu bicicleta sau folosirea pauzei pentru o sesiune de alergare chiar în curtea campusului.
Evenimente dedicate comunității de angajați
Fie că sunt pasionați de jocuri online, de sport, de citit sau de nutriție echilibrată, un spațiu de birou incluziv ar trebui să răspundă tuturor acestor nevoi și să ofere chiriașilor săi opțiuni de petrecere a timpului liber și de explorare a pasiunilor care îi ajută să se relaxeze. În plus, odată mapate nevoile și preferințele angajaților, accesul la evenimente dedicate lor reprezintă o mare bilă albă pentru spațiile de birouri moderne, care pun cu adevărat reflectorul pe bunăstarea angajaților. Mai mult decât atât, biroul devine nu numai locul de întâlnire cu colegii, ci și locul de întâlnire cu oameni asemenea lor, cu pasiuni și interese comune, reușind astfel să favorizeze apariția unor comunități. Și astfel, aducerea angajaților la birou în număr mai mare va fi mult mai ușoară pentru angajatorii care vizează acest obiectiv.
Este clar că timpul liber petrecut frumos a devenit cel mai de preț bun al oamenilor, și în special al angajaților. Socializarea și sentimentul de apartenență la o comunitate în care să împărtășească activități diverse au devenit fundamentale, mai ales pentru tinerii aflați la început de drum.