Anul trecut, guvernul spaniol a aprobat un proiect de lege menit să încurajeze dezvoltarea unui ecosistem prosper în zona tehnologiilor digitale. Noua legislație urmărește să facă din Spania una dintre cele mai atractive destinații pentru investiții, talente și antreprenori.

Printre principalele propuneri, legea vizează oferirea de facilități fiscale, eliminarea birocrației și flexibilizarea procedurilor pentru încurajarea creării de noi companii, cât și a investițiilor în acestea. Aceasta include, de asemenea, inițiative critice de atragere a experților internaționali și de încurajare a „nomazilor digitali”, a lucrătorilor la distanță și a antreprenorilor să se stabilească în Spania.

Concret, printr-un regim special de vize, străinii care lucrează de la distanță și membrii apropiați ai familiilor acestora vor putea locui în Spania timp de cinci ani și vor putea beneficia de un regim special de impozitare: impozitul pe venit pentru nerezidenți va fi redus de la 25% la 15%. De asemenea, cerințele generale de eligibilitate în acest regim vor fi mult mai permisive, iar cerința privind șederea anterioară în Spania va fi redusă de la zece la cinci ani.

Legea ar urma să intre în vigoare în cursul acestui an, iar Spania se va alătura astfel altor țări care au înțeles nevoia de legi speciale pentru imigranții din domeniul tehnologiei, precum Croația, Malta, Cipru sau Grecia, care au diverse benficii pentru „nomazii digitali".

Foto: Dreamstime