Banca franceză Societe Generale, care controlează în România BRD, a anunţat vânzarea diviziilor sale de private banking din Marea Britanie şi Elveţia către grupul elveţian Union Bancaire Privee (UBP), pentru 900 de milioane de euro, scrie Reuters.

SocGen a informat că valoarea activelor administrate de diviziile care au fost vândute - SG Kleinwort Hambros şi Societe Generale Private Banking Suisse - se situa la aproximativ 25 miliarde de euro, la 31 decembrie 2023. SocGen intenţionează să finalizeze tranzacţia până la finalul primului trimestru din 2025, ca parte a planului de afaceri ce vizează vânzarea unor active pentru îmbunătăţirea performanţei sale generale.

În urma acordului de vânzare a diviziilor de private banking din Marea Britanie şi Elveţia, indicele de adecvare a capitalului Tier 1 al SocGen va creşte cu aproximativ 10 puncte de bază. Banca franceză se va concentra acum pe diviziile sale de private banking din Franţa, Luxemburg şi Monaco.

Probleme pentru BRD? Profitul băncii din România a scăzut, în timp ce zvonurile că s-ar vinde banca au circulat în spațiul public

BRD anunță o scădere a profitului în primul semestru al anului: profitul net în S1 2024 este de 694 milioane lei, în scădere față de S1 2023, când acesta a fost de 768 milioane lei. Conducerea băncii pune acestă scădere a profitului pe seama taxei pe cifra de afaceri aplicată băncilor, în valoare de 62 milioane de lei.

BRD și-a pierdut în acest an poziția a treia în clasamentul bancar românesc, fiind devanată de CEC Bank. La începutul anului au apărut zvonuri că francezii de la Société Générale, compania mamă a BRD, ar putea să vândă banca românească, dar CEO-ul din România a negat acest zvonuri ulterior. Totuși, în acest an Banca Transilvania a ajuns la un acord cu BRD-Groupe Societe Generale și Societe Generale Assurances pentru achiziția BRD Pensii (BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private), companie cu activitate în România, în domeniul pensiilor private obligatorii (Pilonul II) și al celor facultative (Pilonul III).

Totodată, după ce au vândut BRD Pensii către Banca Transilvania, francezii au făcut pasul spre vânzarea IFN-ului. Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care Grupul Otto, prin companiile EOS Credit Funding DAC și EOS Finance IFN S.A., intenționează să preia un portofoliu de creanțe performante și neperformante de la BRD Finance IFN S.A. Francezii de la Groupe Société Générale, care controlează IFN-ul, au mai vândut acest an BRD Pensii către Banca Transilvania.

Francezii care dețin BRD concediază sute de persoane în Franța

Grupul bancar Societe Generale ar urma să renunţe anul acesta la aproximativ 900 de angajaţi din Franţa, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, în cadrul eforturilor directorului general Slawomir Krupa de a reduce costurile pentru a majora profiturile.

Sunt vizate în special locurile de muncă de pe segmentul IT şi funcţiile auxiliare de la sediul central al băncii din cartierul de afaceri La Defense, în Paris. Planul de concedieri este bazat pe plecări voluntare, susţin sursele, conform Agerpres.ro.

Acestea adaugă că numărul exact de locuri de muncă desfiinţate va fi între 900 şi 1.000, reprezentând mai puţin de 2% din forţa totală de muncă din Franţa.

Reprezentanţii SocGen nu au dorit să comenteze informaţia.