Simtel Team, companie românească de inginerie și tehnologie listată pe piața AeRO a Bursei de Valori București, a raportat venituri din exploatare de 58,7 milioane de în 2021, ceea ce înseamnă o creștere cu 40% față de 2020. Profitul net a fost de 6,1 milioane de lei, adică o majorare cu 55% comparativ cu anul anterior. Rezultatele financiare pentru anul 2021 sunt auditate.

„Anul 2021 a fost unul marcat de multiple repere pentru noi, printre care și listarea pe piața AeRO a Bursei de Valori București, iar din punctul de vedere al rezultatelor financiare a fost cel mai bun an din istoria Simtel. În contextul creșterii prețurilor la energie, fără îndoială, activitatea în domeniul energiei regenerabile a fost prioritatea noastră cheie, reușind să câștigăm noi proiecte semnificative pe parcursul anului trecut,” a spus Iulian Nedea, cofondator și CEO al Simtel Team.

Oficialul companiei a spus că în 2022 se are în vedere continuarea dezvoltării afacerii, atât organic, cât și prin achiziții, viziunea pe termen lung fiind crearea unui integrator de servicii în energie și telecomunicații cu platforme robotice hard și software.

„Pentru 2022, estimăm venituri de 103,7 milioane de lei, o creștere de 76% față de 2021 și un profit net de 11,6 milioane de lei, o majorare de 87% comparativ cu 2021. Ne așteptăm ca energia verde să contribuie cu 90,4 milioane de lei la veniturile totale, în timp ce telecomunicațiile vor aduce 9,1 milioane de lei”, a mai spus Iulian Nedea.

Venituri în creștere

În ceea ce privește rezultatele financiare pentru anul 2021, cea mai mare parte a veniturilor a fost adusă de linia de afaceri de energie verde, 69%, în linie cu ponderea generată în 2020. Telecomunicațiile au contribuit cu 29% la cifra de afaceri totală, o creștere de 1 punct procentual față de 2020. Prin urmare, divizia de energie verde a contribuit cu aproximativ 40,4 milioane de lei la cifra de afaceri pentru 2021, comparativ cu 28,9 milioane de lei in 2020. Activitatea de telecomunicații a adus în 2021 venituri de aproximativ 17 milioane de lei, față de 11,8 milioane de lei în 2020.

Celelalte activități ale companiei au avut o contribuție scăzută la veniturile totale, pe fondul deciziei Simtel Team de a se axa pe cele două linii principale de business unde este cel mai bine cunoscută pe piață și are cea mai bună poziționare față de concurență. În consecință, în 2021, celelalte activități au contribuit cu 1,2 milioane de lei la cifra de afaceri, o cifră asemănătoare cu cea a anului 2020.

Energie regenerabilă

În 2021, Simtel Team a realizat instalarea a două centrale electrice fotovoltaice pe acoperișurile a două magazine Kaufland România din București și Focșani și a implementat un proiect fotovoltaic pentru IKEA, pe magazinul din zona Pallady, București. De asemenea, compania a construit în 2021 peste 20 de centrale electrice fotovoltaice pentru magazinele Penny Market din România și a continuat implementarea centralelor fotovoltaice pentru magazinele Dedeman ca unic furnizor. Pe parcursul anului trecut au fost semnate și contracte semnificative pentru proiecte viitoare în domeniul energiei regenerabile cu clienți precum REWE România și Fan Courier.

Anul trecut, echipele din cadrul Simtel au construit peste 300 de centrale fotovoltaice, fiecare a câte 3.3 kWp pentru Telekom România la stațiile de bază pentru telefonie mobilă și, de asemenea, au implementat centrale fotovoltaice la data centerele Vodafone România.

Compania a proiectat, furnizat și implementat o rețea de 35 de stații de încărcare pentru mașini electrice în cadrul magazinelor Dedeman. În plus, Simtel Team a realizat la cheie unul dintre puținele proiecte fotovoltaice construite pe teren în România în ultimii șapte ani, la Ștefănești Argeș pentru RadicStar, cu puterea instalată de 1MWp pe o suprafață de aproximativ 2 ha.

Telecomunicații

Simtel Team a continuat parteneriatul cu Telekom Romania și a realizat 428 de km de infrastructură de fibră optică și construit 25 de turnuri de telecomunicații în cadrul proiectului Ronet 2 de acoperire a zonelor fără infrastructură de comunicații. În această perioadă, martie 2022, compania este implicată în Germania într-un proiect de construcție a rețelei de 5G pentru un operator local.

Planurile pentru 2022

Simtel Team va continua investițiile în dezvoltarea afacerilor companiei. Pe lângă liniile de business existente, respectiv EPC pentru energie regenerabilă, telecomunicații, automatizări industriale, compania are în plan consolidarea liniilor de business lansate în 2021, respectiv stații de încărcare pentru mașini electrice și distribuția de echipamente și componente folosite în construcția de centrale fotovoltaice.

Compania își va completa portofoliul de specializări cu producția de energie electrică prin construirea în acest an a cel puțin unei centrale electrice fotovoltaice ce va rămâne în proprietatea Simtel, dar și cu servicii de prognoză și trading de energie în numele clienților, ca urmare a achiziției a 51% din compania ANT Power, anunțată la finalul anului trecut.

În trimestrul doi și începutul trimestrului trei al acestui an, compania va efectua o operațiune de majorare a capitalului social. Capitalul atras în urma acestei operațiuni va fi utilizat pentru realizarea tuturor proiectelor semnate sau în curs de semnare ce vor aduce creșteri substanțiale în cifra de afaceri a companiei.

Pe lângă majorarea de capital social, Simtel Team este implicată în discuții cu mai multe bănci pentru finanțarea diverselor proiecte de dezvoltare, dar în același timp evaluează și posibilitatea de a emite obligațiuni pe piața de capital.

Simtel Team este listată pe piața AeRO a Bursei de Valori București din data de 1 iulie 2021, iar în prezent compania are o capitalizare de piață de peste 140 milioane de lei. Începând cu data de 11 octombrie 2021, acțiunile SMTL sunt incluse în indicele BET-AeRO dezvoltat de Bursa de Valori București pentru piața AeRO.

Simtel Team este o companie românească, fondată în 2010 de trei antreprenori români: Iulian Nedea, Sergiu Bazarciuc și Radu Vilău. Simtel este specializată în furnizarea de servicii de integrare operatorilor de telecomunicații mobile, construirea și furnizarea de mentenanță a centralelor fotovoltaice, precum și automatizarea proceselor industriale.