Indicele anual al prețurilor de consum din SUA a urcat de la 3% la 3,2% în luna iulie, ceea ce reprezintă o valoare ușor mai mică decât cea anticipată, de 3,3%. Inflația de bază – care exclude prețurile la energie și alimente – a încetinit de la 4,8 la 4,7% față de anul trecut, în timp ce ambii indicatori lunari s-au plasat la 0,2%.

Potrivit unei analize a casei de brokeraj pe burse internaționale XTB, acest nivel este în linie cu așteptările pieței, cu mediile pe termen lung și cu atingerea țintei de inflație a Fed până în 2025. În acest context, continuarea politicii de majorare a dobânzilor de către Rezerva Federală este pusă sub semnul întrebării.

În rândul analiștilor americani a existat îngrijorarea că prețurile mai mari la combustibili se vor transfera într-un salt mai mare al inflației în mijlocul verii și că această tendință va continua și în august. Cu toate acestea, se pare că prețurile mai mari la energie au fost compensate de scumpiri mai mici decât se așteptau și chiar de ieftiniri la alte categorii. Prețurile la mașinile noi și la cele second-hand au reprezentat principalele scăderi.

Analiștii XTB arată că prețurile la electricitate au scăzut și ele, în ciuda unei creșteri destul de semnificative a prețurilor la gazele naturale din SUA. Acestea reprezintă un combustibil important peste Ocean pentru producerea de energie electrică. Totuși, cea mai mare scădere a fost raportată la tarifele transportului aerian, dar acest element are o pondere foarte mică, de doar 0,6%, în totalul indicelui prețurilor de consum.

În timp ce tarifele combustibililor sunt importante și au crescut considerabil în luna iulie, elementul imobiliar continuă să fie un factor cheie al inflației din SUA. Locuințele au o pondere de 34,7% în indice: prețurile din această categorie au crescut cu 0,4% în luna martie, ajungând la un avans anual de 7,7% în iulie. Cu toate acestea, analiștii de la Varșovia ai XTB punctează faptul că datele referitoare la locuințe tind să fie întârziate, în timp ce contribuțiile sale la indicele prețurilor de consum ar trebui să scadă în lunile următoare.

Din punctul de vedere al Fed, datele din iulie oferă mai mult confort pentru a menține ratele dobânzilor neschimbate la ședința din septembrie și, cel puțin, pentru a evalua situația. În plus, în cazul în care cifrele privind locurile de muncă din SUA pentru luna august dezamăgesc, iar raportul cu privire la inflație nu arată o revenire importantă a scumpirilor, creșterea dobânzii la ședința din septembrie devine și mai incertă.

Părerile în rândul membrilor Fed sunt împărțite. Analiștii casei de brokeraj pe burse internaționale remarcă faptul că Patrick Harker, unul dintre cei mai agresivi membri ai board-ului Rezervei Federale americane, sugerează posibilitatea menținerii ratelor neschimbate. Fed va analiza, în primul rând, inflația de bază și ar prefera să nu vadă o revenire a ratei anuale de creștere și o creștere lunară care să fie în concordanță cu ținta fixată.

Desigur, o nouă revenire a prețurilor la energie ar putea împinge indicele principal al prețurilor de consum mai sus până la sfârșitul anului. Dar cum prețurile la energie sunt absente din inflația de bază și nu se află sub controlul Fed, bancherii centrali americani ar putea conchide că acțiunile lor de până acum au limitat într-adevăr inflația.

Dolarul american a avut o reacție negativă la această știre, iar perechea euro-dolar continuă să se tranzacționeze peste pragul de 1,10. Indicii bursieri au câștigat teren, ceea ce este în linie cu tonul mai „prietenos” al datelor de joi privind inflația. De asemenea, piețele monetare și-au redus așteptările agresive și acum acordă o probabilitate de doar 10% pentru o majorare a dobânzii la ședința din septembrie și de aproximativ 20% pentru o creștere la ședința din noiembrie.

Foto: Dreamstime