Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR) a decis numirea lui Sergiu Manea, CEO al Băncii Comerciale Române, ca Președinte al Consiliului Director al CPBR. De asemenea Mihaela Bitu, CEO al ING Bank, a fost numită în funcția de vicepreședinte.

De asemenea, Feza Tan, CEO interimar al UniCredit Bank l-a înlocuit în Consilul Director al organizației patronale pe Răsvan Radu, după plecarea acestuia de la conducerea băncii.

Ceilalți membri ai Consiliului Director al CPBR sunt Francois Bloch, CEO al BRD-Groupe Societe Generale, care deține și funcția de Trezorier și Zdenek Romanek, CEO al Raiffeisen Bank. Sergiu Manea a mai fost președinte al CPBR și în perioada 2017-2020. Acesta îi succede lui Răsvan Radu la finalul mandatului sau de trei ani la conducerea Consiliului Director al organizației patronale.

„Doresc să mulțumesc membrilor pentru încrederea acordată pentru un nou mandat la conducerea CPBR, organizație care va împlini anul viitor 10 ani de existența. Vom continuă să ne urmăm vocația de promotori ai dialogului în cadrul unui sector bancar modern și responsabil, mai ales în conextul noii legislații privind dialogul social”, a spus Sergiu Manea.

Legea nr. 367/2022 privind dialogul social, intrată în vigoare la sfârșitul anului trecut, a stabilit noi premise și obligații pentru dialogul social la nivel sectorial.

Unul dintre obiectivele acestei legi a fost acela de a încuraja dezvoltarea mișcării sindicale în acord cu recomandările Organizației Internaționale a Muncii, cu scopul creșterii numărului de contracte colective de muncă și implicit a gradului de protecție a drepturilor salariaților. Potrivit noii legi, oricare dintre partenerii de dialog social implicați în negocierea colectivă la nivel de sector, în situația în care numărul de angajați din companiile membre ale organizațiilor patronale semnatare este mai mare decât 35% din numărul total al angajaților din sectorul respectiv, poate solicită extinderea contractului colectiv de muncă la nivelul tuturor unităților din sector.

Băncile membre CPBR, care împreună au peste 48% din angajații sectorului bancar, au inițiat și negociat incă din anul 2018 primul contract colectiv de muncă la nivelul sectorului de activitate aplicabil la nivel de grup de unități. La acest moment este în vigoare, până în luna mai 2024, cel mai recent contract colectiv de muncă negociat la nivelul sectorului, aplicabil la nivel de grup de unități.

CPBR este parte a Federației Patronale a Serviciilor Financiare – FINBAN, afiliată la Confederația Patronală CONCORDIA, reprezentativă la nivel național. Prin afilierea să la Concordia, CPBR are reprezentanți nominalizați că membri în Comitetul Economic și Social European (CESE) și în Plenul Consiliului Economic și Social din România (CES).

CPBR participă prin intermediul Concordia și la Consiliul Național Tripartit de Dialog Social – CNDTS, Comisiile de Dialog Social de la nivelul ministerelor, autorităților publice centrale și locale, având o contribuție activă la perfecționarea legislației și la deciziile autorităților publice în urmă procesului de consultare prevăzut de lege.

Cele cinci bănci care compun CPBR în prezent sunt BRD-Groupe Societe Generale, Banca Comercială Română, ING Bank, Raiffeisen Bank și UniCredit Bank.