Safetech Innovations (SAFE), companie românească de securitate cibernetică listată pe piața AeRO a Bursei de Valori București, anunță venituri operaționale de 5,2 milioane de lei în primul trimestru din 2022, cifre care sunt în scădere cu 20% față de aceeași perioadă a anului trecut, după o perioadă „intensă”.
„În primul trimestru al anului 2022, am avut parte de o activitate intensă, determinată de numeroase solicitări pentru servicii de securitate cibernetică, principala noastră linie de business. Aceste servicii, care au o rată ridicată de profit, au înregistrat o creștere importantă, lucru care ne încântă. Prin urmare, în T1 2022, profitabilitatea noastră, indicatorul financiar principal pe care îl urmărim, s-a apreciat semnificativ. În ceea ce privește scăderea la nivelul cifrei de afaceri, aceasta nu reprezintă un motiv de îngrijorare pentru acționari deoarece este determinată de reducerea vânzărilor de soluții de securitate cibernetică, soluții cu o marjă scăzută de profit. În perioada analizată, clienții noștri s-au orientat către serviciile de securitate cibernetică, în special pentru creșterea nivelului de protecție, având în vedere faptul că numărul de atacuri cibernetice continuă să se afle pe un trend ascendent,” precizează Victor Gânsac, Președinte Consiliului de Administrație și CEO al Safetech Innovations.
Mai mult, compania de securitate cibernetică a înregistrat o cifră de afaceri de 3,4 milioane de lei, o scădere de 23% și un profit net de 0,4 milioane de lei, o creștere cu 40% față de T1 2021. În această perioadă, vânzările de servicii de securitate cibernetică, domeniul principal de activitate al companiei, au crescut cu 61% comparativ cu primul trimestru din 2021.
Citește și:
Dintre toate serviciile oferite de Safetech, cele de securitate cibernetică au contribuit cel mai mult la cifra de afaceri totală a companiei (74%), care reprezintă o creștere cu aproape 38% față de trimestrul I din 2021. Cât despre restul de până la 100%, acesta a fost acoperit de implementarea soluțiilor de securitate cibernetică, care reprezintă o scădere de la 63%, în aceeași perioadă a anului 2021.
Potrivit companiei, aceasta este cauzată de extinderea termenelor de livrare din partea producătorilor, din cauza întârzierilor pe lanțurile de aprovizionare, de la 30 la 90 de zile pentru soluțiile de securitate cibernetică, care au și o componentă de hardware. La capitolul vânzării de bunuri, acestea au însemnat doar 0,1% din cifra de afaceri totală în T1 2022.
În 2022, Safetech a adăugat în portofoliu șase clienți noi, atât din România, cât și din străinătate. Atât clienții noi, cât și cei recurenți s-au orientat în această perioadă către serviciile de securitate cibernetică pentru creșterea nivelului de protecție, dar și pentru identificarea vulnerabilităților și riscurilor, realizarea de evaluări de conformitate, urmând ca investițiile să fie efectuate după elaborarea planurilor de măsuri rezultate în urma acestor activități. Tot mai mulți dintre clienții companiei investesc în soluții de securitate cibernetică doar în baza unui plan de măsuri.
Citește și:
În ceea ce privește stadiul procesului de expansiune internațională, compania și-a înființat entitatea din Marea Britanie, iar în prezent așteaptă deschiderea contului bancar local, a cărui finalizare întârzie din cauza sancțiunilor impuse în contextul războiului din Ucraina. Mai exact, procedura de deschidere a contului bancar a necesitat verificări complexe ale companiei mamă și ale acționarilor semnificativi. La nivel operațional, Safetech anunță că deja a „selectat” patru persoane care se vor alătura acestui biroul din Regatul Unit.
Cât despre biroul din SUA, Safetech se află în proces „avansat” de înființare a societății locale și estimează că procedurile vor fi finalizate până la încheierea trimestrului III din acest an.
De asemenea, în cadrul entității din Abu Dhabi (Emiratele Arabe Unite), au fost demarate, de asemenea, procedurile de înființare a societății, dar finalizarea acestora va dura „aproximativ” trei luni, potrivit Safetech. Astfel, începând cu luna iunie, Safetech va detașa o persoană în Abu Dhabi, care va ocupa funcția de director general adjunct și al cărui obiectiv va fi operaționalizarea companiei.
Citește și:
Safetech Innovations (SAFE) este listată pe piața AeRO începând cu data de 29 ianuarie 2021. Compania are o capitalizare de piață de peste 200 milioane de lei.
Credit foto: Safetech Innovations