Cea de-a patra ediție a Romania's Fintech Map 2022 este aici! De fiecare dată ne străduim să fim mai buni și să oferim cititorilor noștri informații relevante.

Ce am observat în acest an? Consolidarea și creșterea.

Acestea sunt primele atribute constatate din interacțiunile cu organizațiile. Pentru ecosistem, a fost un an bun; multe fintech-uri și-au dezvoltat operațiunile lor, au câștigat vizibilitate și au obținut investiții. Altele au extins afacerile în afara țării.

Raportul poate fi descărcat de aici.

Este de apreciat că ecosistemul devine din ce în ce mai stabil, față de alți ani, sunt doar câteva fintech-uri care nu mai există, ceea ce este un semn bun că piața este pregătită pentru mai multe proiecte.

Există, de asemenea, investiții în fintech-urile locale, produse de succes și o bună scalabilitate. În general, lucrurile merg într-o direcție bună, chiar dacă încă suntem în primele stadii ale ceea ce implică ecosistemul.

Doar câteva verticale atrag cea mai mare atenție, cum ar fi plățile și împrumuturile.

Open banking-ul este în creștere, dar încă mai are mult de parcurs pentru a ajunge la un nivel comparabil cu țările din regiune, darămite cu Europa de Vest. Dar să nu ne descurajăm, ecosistemul încă este în faza de început și există loc de îmbunătățiri. Sperăm ca anii următori să aducă și mai multe fintech-uri, inovație și incluziune financiară.

Am încercat să adunăm toate fintech-urile de pe piață și sperăm că am reușit. Dacă am uitat vreunul, vă rugăm să ne scrieți și să ne informați.

Citiți totul în raport și sper să fie un instrument valoros, care arată evoluția ecosistemului fintech-urilor din România și modul în care se dezvoltă și generează valoare pentru utilizatori.

Sunt convins că putem pune o cărămidă la construcția acestui ecosistem local astfel încât să se consolideze și, de ce nu, să ajungă chiar un hub regional de inovație și proiecte interesante.

Închei prin a le mulțumi partenerilor care ne-au fost alături la această ediție: Mastercard, Visa și Filip & Company.

O mențiune specială este adresată echipei Promocrat (Alex Gavril și Diana Cumpăratu), care ne-a creat conceptul grafic și a fost alături de noi în acest demers.