Războiul din Ucraina a reaşezat piaţa locală de IT, de la creşterea deficitului de programatori, în primele șapte luni de la izbucnirea acestuia, la scăderea bruscă a proiectelor, situaţie care a forţat disponibilizări şi a pus presiune pe retenţia talentelor, dar şi la dezvoltări accelerate în anumite segmente.

„Piaţa de IT a avut fluctuaţii mari în ultimele 16 luni. Dacă, în martie, anul trecut, existau foarte multe proiecte în piaţă şi o nevoie mare de programatori, acum cererea de resurse umane a scăzut, concomitent cu creşterea presiunii pe contractarea de noi proiecte, care să permită menţinerea talentelor în companii.

Mai mult, anul trecut, companiile din România au făcut demersuri pentru a angaja şi a ajuta programatori din Ucraina. Acum, s-au reîntors la recrutarea pe piaţa locală, care este mai scumpă, dar s-a dovedit mult mai stabilă", spune Mihai Filip, CEO OVES Enterprise, menţionând că, dacă la începutul războiului, deficitul de programatori în piaţă era de aproximativ 15-20%, acesta a crescut până la aproximativ 30% în luna septembrie 2022.

Ulterior, numărul de proiecte a intrat în declin, drept urmare, deficitul s-a redus. Momentan, clienţii continuă doar proiectele esenţiale şi este nevoie de developeri pe tehnologii de nişă, în cele mai multe cazuri, companiile reuşind să găsească talente pe piaţa locală.

Războiul a accelerat însă colaborarea şi dezvoltarea unor segmente mai puţin obişnuite pentru piaţa de IT, precum Defence (apărare), Cybersecurity şi AI.

„În această perioadă, complexitatea proiectelor a crescut şi s-au dezvoltat un număr mai mare de proiecte din zone precum Cyber şi AI. În acelaşi timp, multe companii din zona de inovaţie şi Defence şi-au mutat o parte din business în România. În următorii ani, vom vedea o creştere a numărului de companii româneşti care se vor dezvolta în această direcţie", adaugă Mihai Filip.

Pentru OVES Enterprise, verticala de Defence este prioritară în următorii ani, proiectele pe acest segment generând acum circa 12% din business, cotă ce va creştere în fiecare an.

De asemenea, companiile care aveau colaborări cu firme din Ucraina au fost nevoite să găsească alţi parteneri de dezvoltare, mare parte dintre acestea orientându-se către firmele din România şi Polonia.

Situaţia internaţională politică şi economică instabilă a determinat şi o schimbare de strategie în ceea ce priveşte abordarea pieţelor. Firmele de IT pun acum accent pe diversificare globală, însemnând echipe şi birouri în diferite zone ale globului.

În ultimul an, OVES Enterprise a deschis inclusiv două birouri în SUA, în Silicon Valley şi Washington DC, care îi permit să acceseze proiecte de Defence cu complexitate ridicată. Investiţiile în extinderea internaţională ale OVES Enterprise vor ajunge la aproximativ 500.000 de euro la finalul anului.

Iar colaborarea şi realizarea de parteneriate se poate face acum la nivel de câteva zile, nu în 6-9 luni, aşa cum se întâmpla înainte de izbucnirea războiului din Ucraina.

Foto: Dreamstime