Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a crescut în luna iulie până la 2,8%, de la un nivel de 2,6% în iunie, iar România este, din nou, ţara cu cea mai ridicată inflaţie din blocul comunitar, arată Eurostat. Fenomenul inflaționist va putea crea senzația că România e mai scumpă decât o țară precum Italia: e posibil ca românii să simtă mai mult scumpirea halbei de bere din Vama Veche decât pe cea a Aperolului din Toscana.
În luna iulie, ţările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei au fost Finlanda (0,5%), Letonia (0,8%) şi Danemarca (1%). La polul opus, ţările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei au fost România (5,8%), Belgia (5,4%) şi Ungaria (4,1%).
Comparativ cu datele din luna iunie 2024, rata anuală a inflaţiei a scăzut în nouă state membre, a rămas stabilă în patru ţări şi a crescut în 14 state membre, inclusiv în România de la 5,3%, până la 5,8%,
Citește și:
În zona euro, rata anuală a inflaţiei a crescut uşor de la 2,5% în luna iunie, până la 2,6% în luna iulie. Totuşi, datele Eurostat arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a rămas stabilă la 2,8%. Un alt indicator care, pe lângă preţurile la energie şi alimente, exclude şi preţurile la ţigări şi alcool, a rămas şi el stabil la 2,9%. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.
În cazul României, Institutul Naţional de Statistică (INS) a informat anterior că rata anuală a inflaţiei a urcat, în luna iulie 2024, la 5,42%, de la 4,94% în iunie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 1,71%, cele nealimentare cu 6,92%, iar serviciile cu 8,52%.
Citește și:
Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în scădere, la 4,0%, de la 4,9% anterior, prognoza de inflaţie pentru finalul anului 2024 şi anticipează că aceasta va ajunge la 3,4% la sfârşitul lui 2025, potrivit datelor prezentate pe 9 iunie de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
A devenit România o țară mai scumpă? Românii vor resimți mai puternic scumpirea berii din Vamă față de cea a Aperolului din Italia vara aceasta
Rata scumpirilor s-a diminuat în ultimul an, dar economiștii ne avertizează că Europa nu a ieșit încă de sub valul inflaționist care a pus la încercare până și marile motoare economice europene. În ceea ce privește rata inflației în destinațiile de vacanță preferate de români, țara noastră întrece multe oaze de liniște la capitolul scumpiri.
România a fost pentru multe luni pe prima poziție în clasamentul european în ceea ce privește inflația. Prețurile la alimente și servicii au crescut în ciuda plafonarilor dictate de Guvern, un lucru care va schimba percepția românilor față de prețul produselor din străinătate. Astfel, cu toate că suntem o țară mai ieftină decât Italia în ceea ce privește alimentele și serviciilele, percepția scumpirilor va fi resimțită mai mult în România.
Citește și:
Rata anuală a inflației din Italia a scăzut cu mai mult de 10 puncte procentuale de la atingerea unui nivel maxim în octombrie 2022, când a atins un vârf de 11,8%. Pe lângă scăderea semnificativă a prețurilor la energie, presiunile inflaționiste din Italia s-au diminuat și datorită influențelor din partea cererii, scrie Euronews.
Acest lucru se va vedea și în buzunarul turiștilor români. Spre exemplu, un pahar de Aperol în Mamaia costă 33 de lei, un preț similar cu unul băut în Italia (unde un pahar costă între 6 și 8 euro). Cu toate că prețurile sunt apropiate, scumpirile sunt resimțite mai mult pe litoralul românesc față de terasele din Italia (n.red. unde românii erau deja obișnuiți cu prețurile mai mari).
Citește și: