Revolut lansează depozitele de economii cu dobândă anuală pentru clienții din România. Contul de economii este primul produs de economisire conceput în întregime de Revolut Bank UAB, iar clienții români vor putea primi până la 4,25% dobândă brută anuală la depozitele în lei deținute la banca digitală.

Cu ocazia lansării, Revolut Bank UAB va oferi o dobândă anuală la depozitele în lei păstrate în conturile sale de economii diferențiată în funcție de tipul de plan deținut de client: Standard 2,50% p.a. (per annum), Plus 2,50% p.a., Premium 3% p.a., Metal 3,75% p.a. și Ultra 4,25% p.a. Clienții care doresc să obțină dobânzi mai mari pot trece la un plan superior, din doar câteva apăsări de ecran, în aplicație.

Pentru a depune fonduri și a primi dobânda aferentă, clienții trebuie să actualizeze aplicația la cea mai recentă versiune, apoi, din Conturi, să selecteze opțiunea Adaugă cont nou / Economii de unde vor putea deschide un cont în lei purtător de dobândă.

Conturile de economii Revolut permit adăugarea de noi sume la fondurile deja strânse sau retragerea cu ușurință a fondurilor de către client, dobânda se acumulează zilnic, iar economiile sunt protejate. Depozitele în lei deținute la Revolut Bank UAB sunt garantate prin Schema de Garantare a Depozitelor. Noul produs este disponibil pentru toate planurile Revolut, iar termenii și condițiile diferă în funcție de planul deținut.

„Revolut Bank UAB continuă să își diversifice oferta de produse pentru clienții din România, ca un adevărat cont bancar principal. Dacă până acum clienții își țineau economiile în aplicația Revolut în conturi care nu aduceau dobândă, de acum înainte ei vor putea beneficia de dobânzi de până la 4,25% (n.r. - pentru planurile Ultra) pe an, pentru economiile în lei deținute în conturile de economii din aplicație. Clienții vor obține astfel și mai mult de la fondurile lor, vor putea adăuga imediat bani în conturile de economii sau vor putea retrage fonduri oricând doresc, în timp ce dobânda fixă acordată se va acumula în fiecare zi”, a spus Gabriela Simion, General Manager Revolut Bank UAB sucursala România.

Cât de mult mai economisesc românii?

Potrivit unui studiu realizat de Dynata pentru Revolut, unul din cinci români nu a pus deloc bani deoparte, în 2023, 27% au economisit sub 250 de lei pe lună, 26% între 250 și 500 de lei lunar, 13% între 500 și 1.000 de lei lunar, iar 7% între 1.000 și 2.500 de lei. Doar 4% dintre participanții la studiu au declarat că pun deoparte peste 2.500 de lei în fiecare lună.

În privința instrumentelor preferate pentru a face economii, depozitele la termen sunt primele menționate de respondenții români - 35% dintre aceștia ar opta pentru depozite de economii la 3, 6, 12 luni. A doua opțiune preferată de români este reprezentată de conturile de economii cu dobândă acumulată lunar (29%) și a treia obligațiunile de stat (25%). Studiul, realizat de Dynata pentru Revolut în rândul a 13.000 de respondenți din 13 țări, a fost efectuat pe un eșantion de 1.000 de respondenți români. Eșantionul este reprezentativ pentru populația adultă a României, după vârstă, gen, regiune și a fost realizat în iulie 2023.

Cum economisesc românii?

Tinerii economisesc, majoritar, sub 500 de lei pe lună, arată același studiu. Cei mai mulți respondenți din generația Z au declarat că au reușit să economisească mai puțin de 250 lei pe lună (37%) sau între 250 și 500 de lei pe lună (33%).

Cei mai mulți dintre participanții la studiu din segmentele de vârstă 25-34 de ani și 35-44 de ani (30% din fiecare segment) au indicat ca medie lunară a sumelor economisite intervalul 250-500 de lei.

Respondenții din segmentele de vârstă mai mature au răspuns că suma pe care o pot pune deoparte în fiecare lună este mai mică de 250 de lei (30% din segmentul de vârstă 55-64 de ani și 28% din segmentul de vârstă 65+).

Dintre toate categoriile de vârstă, 55-64 de ani a înregistrat cel mai mare număr de respondenți reușind să economisească între 1.000-2.500 lei (9%), iar categoria 25-34 de ani, între 500-1.000 lei pe lună (15%).

Conturile de economii cu dobândă acumulată zilnic se bucură de o mare popularitate în rândul generațiilor tinere (28% pentru segmentul 25-34 de ani), precum și conturile de economii cu plata lunară a dobânzii (34% dintre respondenții cu vârsta cuprinsă între 25-34 de ani). Segmentele mature sunt mai favorabile depozitelor la termen (42% din categoria 45-54 ani) și obligațiunilor de stat (38% din categoria 55-64 ani).