Qoobiss, care oferă servicii de verificare a identității digitale, a lansat Qoobiss AML. Soluția vine să ajute companiile din sectorul financiar să automatizeze verificarea și monitorizarea persoanelor fizice și juridice, în vederea stabilirii riscului de conformitate.

„Reglementările internaționale și locale impun companiilor din sectorul financiar să ia măsuri pentru a preveni spălarea banilor și finanțarea terorismului. Acestea sunt denumite în mod colectiv reglementări AML și reprezintă unul dintre cele mai frecvente servicii solicitate de către clienții noștri,” a spus Cătălin Micu, Project Manager în cadrul Qoobiss.

Instrumentele AML se referă la legile, reglementările și procesele care îngreunează tentativele infractorilor de a ascunde originea fondurilor obținute ilegal, dobândite prin infracțiuni, de la trafic de droguri, evaziune fiscală, fraudă, finanțare terorism sau corupție. Pentru a preveni tentativele de a muta banii prin instituții financiare sau afaceri legitime, companiile sunt responsabile pentru monitorizarea și raportarea tranzacțiilor suspecte. Instituțiile reglementate se pot confrunta cu amenzi substanțiale și alte consecințe pentru nerespectarea reglementărilor AML.

„Reglementările împotriva spălării banilor stabilesc responsabilitățile unei companii de a evalua riscul de spălare a banilor al clienților săi și de a monitoriza și raporta tranzacțiile suspecte. Procesul de verificare a identității utilizatorilor este unul costisitor pentru orice tip de business pentru că implementarea și derularea procedurilor de conformitate necesită atribuirea de resurse importante, atât umane, cât și tehnologice. Soluția Qoobiss AML este complet automatizată și ajută companiile din mediul fintech sau financiar să își identifice ușor clienții și să le evalueze profilul de risc încă din procesul de înrolare, cu costuri minime din partea companiei” a explicat Cătălin Micu.

Ce face Qoobis AML?

Serviciul Qoobiss de verificare și monitorizare a persoanelor fizice și juridice în vederea stabilirii riscului de conformitate este un serviciu de tip REST API ce permite verificarea și monitorizarea entităților stabilite de beneficiar în listele de sancțiuni internaționale precum și a persoanelor expuse public (PEP).

Astfel, soluția permite verificarea și monitorizarea din următoarele perspective:

  • Persoane și companii aflate sub incidența sancțiunilor internaționale;
  • Persoane expuse public;
  • Persoane și companii aflate sub incidența unor reglementări de restricționare din partea autorităților locale sau internaționale;
  • Persoane și companii expuse din punct de vedere al riscului reputațional;
  • Persoane și companii cu profile ce pot reprezenta un risc;
  • Companii deținute de stat;
  • Persoane urmărite de Poliția Română.

Listele de sancțiuni internaționale și listele persoanelor urmărite de Poliția Română verificate de soluția Qoobiss sunt actualizate în timp real.

+

Start-up-ul românesc Qoobiss reprezintă o continuare tehnologică și conceptuală a Credimatic Network, companie înființată în 2016 și axată pe dezvoltarea de tehnologii inovatoare și avansate pentru industria financiară.

Construind inițial soluții tehnice de software și hardware pentru industria fintech, compania a introdus pe piață tehnologii pentru servicii la distanță pentru clienți. De-a lungul timpului, Credimatic Network și-a extins competența în diferite industrii, concentrându-se pe soluții software care utilizează cele mai noi tehnologii biometrice alimentate de inteligența artificială și astfel, în 2021 s-a lansat Qoobiss.

Astfel, Qoobiss oferă acum soluții de verificare la distanță a identității, automatizare a serviciilor de interogare și raportare în baza de date ANAF, automatizare a proceselor de verificare și monitorizare AML, digitalizare a fluxului de actualizare a datelor clienților din portofoliul partenerilor și dezvoltare de software la comandă.

Sursă foto: Qoobiss