Anul trecut, Alpha Bank Romania ajuns la un portofoliu de credite de 3,2 miliarde de euro expunere netă, reprezentând o creștere de 9% față de anul precedent, potrivit rezultatelor financiare. Profitul net a ajuns la aproximativ 38 milioane de euro.

Cred că ne aflăm în fața ultimelor rezultate financiare trimise bancă, înainte să aibă loc fuziunea cu UniCredit.

Depozitele clienților au depășit 3,5 miliarde de euro, în creștere cu aproximativ 18% față de anul anterior.

Pe segmentul Corporate Banking, banca a înregistrat o creștere de 22% a portofoliului de credite. Alpha Bank a intensificat prezența pe segmentul creditelor sindicalizate atât ca participant, cât și ca aranjor în sectoare diverse, cum ar fi: energie, producție, agribusiness, logistică sau real estate.

În cursul anului 2023, Alpha Bank Romania a încheiat un parteneriat cu Fondul European de Investiţii (FEI) cu scopul de a acţiona ca intermediar financiar în cadrul componentelor Competitivitate şi Sustenabilitate ale Programului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Totodată, banca s-a alăturat celor trei noi programe naționale lansate de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT), menite să stimuleze înființarea și dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) în România.

În anul 2023, a fost finalizată cu succes și faza a doua a proiectului transformațional "Retail Digital Onboarding". Astfel, clienții persoane fizice au posibilitatea de a accesa credite de nevoi personale prin intermediul platformei disponibile pe site-ul băncii.

Tot în aria digitalizării, banca a pus la dispoziția clienților săi sistemul de plăți instant, oferit de Transfond. Serviciul este disponibil 24 de ore din 24, 7 zile din 7, facilitează plăți sub 50.000 RON și se adresează atât persoanelor fizice, cât și companiilor.

În cursul anului, banca a continuat să investească în infrastructura de servicii oferite clienților premium, extinzând rețeaua de centre GOLD până la 30 de locații. Clienții aparținând acestui segment beneficiază de acces la piețele locale și internaționale de capital, fonduri mutuale, depozite la termen, carduri premium și asigurări, toate oferite de către personal calificat dedicat.

Anul 2023 a marcat totodată rezultate deosebite în istoria de 30 de ani a Alpha Bank Romania:

  • Volumul de noi credite IMM a crescut cu 22%, portofoliul de credite IMM avansând astfel cu 25% față de finalul anului 2022;
  • Volumul de noi credite de consum a crescut cu 12%, portofoliul de credite de consum avansând astfel cu 4% față de finalul anului 2022;
  • Volumul tranzacțiilor inițiate de comercianți și procesate prin soluțiile de acceptare ale băncii a crescut cu 27% față de anul precedent, cu contribuții solide ale fiecărui tip de terminal: POS tradițional, Alpha phonePOS și soluții de tip e-commerce.

Totodată, în luna septembrie 2023, Alpha Bank România a inaugurat expoziția “Cele două fețe ale monedei. Mijloace de schimb - Capodopere ale artei”, găzduită de Muzeul Băncii Naționale a României (BNR). A fost pentru prima oară când Colecția numismatică Alpha Bank, una dintre cele mai importante colecții de monede antice din lume, a călătorit în afara granițelor Greciei.

Activele totale ale băncii au depasit 4.7 miliarde euro, crescând cu 11%, față de anul trecut.