Fondul Monetar Internaţional (FMI) lucrează la o platformă dedicată monedelor digitale bancare centrale (CBDC), pentru a permite tranzacţii între ţări, a anunţat luni directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, transmite Reuters, preluat de Agerpres.
„Monedele digitale bancare centrale nu ar trebui fragmentate în propuneri naţionale. Pentru a avea tranzacţii mai eficiente şi corecte avem nevoie de sisteme care conectează ţările: avem nevoie de interoperabilitate", a declarat şeful FMI la o conferinţă desfăşurată la Rabat, Maroc, la care au participat oficiali ai băncilor centrale din Africa. „Din acest motiv, la FMI lucrăm la conceptul unei platforme globale CBDC", a explicat Georgieva.
FMI vrea ca băncile centrale să fie de acord cu un cadru comun de reglementare pentru monedele digitale care să permită interoperabilitatea globală. În cazul lipsei unui acord privind o platformă comună s-ar crea un vid care va fi probabil umplut de criptomonede, susţine şeful FMI.
Citește și:
Monedele digitale bancare centrale (CBDC) vor permite celor care le deţin să facă plăţi prin internet, posibil chiar offline, concurând cu actualele metode de plată electronice, cum ar fi portofelele digitale, băncile online sau criptomonedele.
CBDC este o monedă digitală controlată de banca centrală, în timp ce criptomonedele sunt aproape întotdeauna descentralizate.
Deja 114 bănci centrale explorează CBDC, „aproximativ 10 au trecut deja linia de sosire. Dacă ţările dezvoltă CDBC doar pentru utilizare pe plan intern, capacitatea monedelor este sub-utilizată", a apreciat Georgieva.
Oficialul a adăugat că CDBC ajută la promovarea incluziunii financiare şi face mai ieftine remitenţele, în contextul costurilor ridicate ale transferurilor de bani.
Băncile centrale din întreaga lume analizează lansarea monedelor digitale bancare centrale (CBDC), ca răspuns la declinul folosirii numerarului şi ca un mod de a accelera plăţile interne şi externe.
Citește și:
Foto: Pexels