Piața muncii este mai efervescentă ca oricând, în pofida contextului incert, arată un sondaj realizat de eJobs. Mai exact, opt din zece angajatori recrutează conform planului de la început de an sau chiar mai intens, iar 8% dintre companii chiar și-au crescut volumul de recrutări pe care-l aveau previzionat pentru 2022.

„Cu toate că intensitatea cu care se recrutează în acest moment e una extrem de optimistă, cu mult peste orice așteptări, mai ales dacă ne uităm la context, peste jumătate dintre angajatori sunt totuși precauți când vine vorba de planurile pentru viitor. O treime spun că planifică doar pe perioade scurte și își recalibrează constant agendele la context. Un sfert sunt ceva mai curajoși și au vizibilitate pe termen mediu, însă, cu siguranță, planurile pe termen lung și-au pierdut din popularitate”, explică Roxana Drăghici, Head of Sales eJobs România.

Astfel, deși situația din prezent de pe piața muncii este una pozitivă, iar 65% dintre companii resimt curajul, optimismul, reziliența și pasiunea față de ceea ce fac ca emoții principale, un număr semnificativ de companii resimt incertitudine față de ceea ce urmează (35%).

În ceea ce privește echipele lor, 79% spun că, deși nu trec printr-o perioadă ușoară, se mențin motivați, productivi, optimiști și energici. Doar una din cinci companii (21%) spun că angajații lor sunt nesiguri, demoralizați și provocați emoțional în aceste momente.

Pe de altă parte, angajatorii reușesc să aducă la aceeași masă nevoile umanitare ale cetățenilor ucraineni cu nevoile lor de recrutare. Aproape jumătate dintre respondenți spun că sunt dispuși să angajeze cetățeni ucraineni, iar acest lucru se reflectă și în oferta de locuri de muncă: în luna martie, 3,5% din numărul total de joburi de pe eJobs.ro a fost pentru aceștia.

Birocrația este, însă, una din principalele bariere pe care angajatorii le întâmpină atunci când doresc să angajeze refugiați ucraineni. Astfel, potrivit sondajului, 9,4% dintre angajatori spun că au renunțat deja la a mai angaja cetățeni ucraineni pentru că au fost dați înapoi de formalități, și nu pentru că aceștia ar fi fost dificil de integrat în companie.

„La capitolul integrarea ucrainenilor în echipele din România, companiile se arată încrezătoare că acest aspect nu reprezintă o provocare imposibil de trecut. Astfel, 36% dintre acestea spun că va fi dificil, dar au încredere în deschiderea angajaților actuali și răbdarea necesară pentru a-i face parte din echipă. 47% dintre angajatori văd însă integrarea foarte ușoară datorită procedurilor lor interne, în timp ce 17% au o abordare mai pragmatică: atât timp cât se văd rezultatele, e mai puțin important cât de repede se integrează”, detaliază Roxana Drăghici.

În ceea ce privește modul de lucru din acest moment, 60% dintre angajatori spun că-și desfășoară activitatea de la birou, 30% au optat pentru sistemul de muncă hibrid, în timp ce doar 10% sunt în continuare complet remote. 

Semnificativ e faptul că 13,2% dintre cei care nu au revenit complet sau deloc la sedii spun că ar fi dorit să o facă, dar semnalele pe care le-au primit de la angajați și candidați i-au făcut să reconsidere decizia și să amâne reîntoarcerea. Acest lucru se reflectă și în oferta de joburi remote, care, în luna martie, a ajuns la un nivel maxim istoric, de 11,9% din numărul total de joburi.

Studiul realizat de eJobs a fost derulat în perioada 14 martie - 8 aprilie, pe un eșantion de circa 300 de companii, a căror respondenți au fost oameni de HR, manageri și antreprenori.

În prezent, peste 40.000 de locuri de muncă pentru România și străinătate sunt disponibile pe platforma eJobs.ro.

Credit foto: 21215165 © Karenr | Dreamstime.com