România are un procent consolidat de 3,17% din PIB generat din vânzarea online a bunurilor şi serviciilor (e-GDP), ocupând locul al treilea în Europa Centrală şi de Est şi locul 12 la nivelul întregului continent european, informează Asociaţia Română a Magazinelor Online (ARMO).

În ceea ce priveşte volumul vânzărilor în cadrul statelor membre UE, România ocupă tot locul 3 în Europa Centrală şi de Est, după Polonia şi Cehia. Sectorul de comerţ electronic din România domină piaţa din Europa de Est, generând aproape 60% din vânzările în regiune, fiind estimată o cifră de afaceri de aproximativ 9,95 miliarde de euro pentru anul 2023, dintr-un total de 17,6 miliarde de euro în întreaga regiune.

Raportul European E-commerce 2023 evidenţiază că 94% dintre cumpărătorii români preferă să comande online de la magazinele româneşti, în timp ce 21% au comandat şi de la magazine străine.

La nivel european, cele mai comandate produse online sunt cele din categoria hainelor, încălţămintei şi accesoriilor vestimentare (68% din produsele comandate online), urmate de cărţi, CD-uri, DVD-uri (34%), livrări de la restaurante (30%) şi produse cosmetice sau de înfrumuseţare (27%).

ARMO mai arată că, potrivit unei cercetări realizate de Institutul Naţional de Statistică (INS) asupra preţurilor din mediul online pe o perioadă de trei ani (2020-2023), acestea au înregistrat, în general, o evoluţie sub rata inflaţiei. În primăvara anului 2023, s-au observat scăderi semnificative la preţul produselor alimentare.

Spre exemplu, în luna mai faţă de aprilie 2023, laptele cu 1,5% grăsime s-a ieftinit cu 7%, iar cel cu 3,5% a avut un preţ cu 9,4% mai mic în medie. Preţul uleiului de floarea soarelui a scăzut cu 3,5%. Reducerile de preţ au continuat şi în iunie, cu scăderi de 4,7% pentru laptele cu 1,5% grăsime, 4,5% pentru făină şi 3,7% pentru uleiul de floarea soarelui. Alte produse măsurate de INS, cum ar fi merele, fasolea, untul, pâinea şi mălaiul, au înregistrat reduceri de preţ în mediul online.

Foto: Pexels