OTP Bank România a înregistrat un profit net consolidat de 2 milioane de lei în primul trimestru al anului, potrivit rezultatelor financiare publicate de OTP Group.

Rezultatul a fost influențat de un nivel mai redus al veniturilor față de trimestrul anterior, de creșterea cheltuielilor operaționale și de noul impozit introdus în sectorul bancar începând cu 2024, care determină banca să plătească suplimentar 2% din cifra de afaceri. În consecință, valoarea impozitului a depășit 13 milioane lei față de 5 milioane lei în trimestrul precedent.

Profitul operațional înregistrat în primul trimestru al anului 2024 a fost de 45 de milioane de lei, cu 34% mai mic comparativ cu trimestrul al patrulea al anului trecut, ca urmare a scăderii cu 5% a venitului total și a creșterii cu 7% a cheltuielilor operaționale, în mare parte datorită contribuției la fondul de garantare a depozitelor recunoscută în luna ianuarie.

„Primele trei luni ale anului 2024 au subliniat, încă o dată, capacitatea OTP Bank România de a naviga ferm pe valul provocărilor economice actuale, demonstrând capacitatea de reziliență și angajamentul de a livra operațiuni solide, stimulând astfel creșterea și menținându-și dedicarea în a-și servi clienții. Consolidarea bazei de clienți, alături de o creștere robustă a depozitelor de retail, precum și o poziție solidă a capitalului reflectă faptul că banca rămâne fermă în angajamentul său pentru o creștere sustenabilă și de menținere a unei poziții financiare solide. Contextul fiscal și operațional dificil pe care l-am întâmpinat are impact direct asupra rezultatelor, însă echipa a răspuns prin adaptabilitate și același angajament în a oferi servicii bancare de calitate, asigurând stabilitatea și continuitatea operațiunilor și a serviciilor pentru clienți. Sunt mândru de această abordare constructivă a întregii echipe pentru continuitatea și optimizarea afacerii, în special pe parcursul procesului de vânzare”, a spus Gyula Fatér, CEO OTP Bank România.

Veniturile nete din dobânzi s-au redus cu 4% față de trimestrul anterior, înregistrând o valoare de 177 de milioane de lei, ca rezultat al diminuării volumului de credite nou acordate, în contextul bancar general caracterizat de rate ridicate ale dobânzilor și de scăderea stocului actual de credite.

Veniturile nete din comisioane și taxe au crescut cu 41%, ca efect de bază al reversării penalităților pentru contractele reziliate anticipat în trimestrul precedent, ale companiei de leasing din cadrul grupului. În timp ce alte venituri au scăzut cu 30% datorită normalizării veniturilor din schimburi valutare, acestea crescând în trimestrul al patrulea din cauza efectelor sezoniere.

Costul total al riscului a scăzut cu 19% comparativ cu trimestrul anterior ajungând la -29 de milioane de lei, fiind influențat de scăderea cu 16% a provizioanelor pentru pierderi din activitatea de creditare, în timp ce costurile cu alte riscuri au fost aproape de zero la finalul perioadei.

Volumul creditelor performante a scăzut cu 3% față de trimestrul anterior, în urma reducerii cu 2% a creditării clienților retail, cu 3% a creditării clienților corporate și a diminuării cu 6% a activității de leasing. Cererea de credite de nevoi personale și de credite imobiliare a rămas stabilă, în timp ce pe segmentul corporate, ritmul de creditare a încetinit, în conformitate cu evoluția pieței.

Volumul depozitelor s-a redus cu 2% comparativ cu ultimul trimestru din 2023, însă la nivel anual creșterea înregistrată a fost de 14%, datorită creșterii cu 17% a depozitelor retail și cu 10% a depozitelor corporate. Comparativ cu trimestrul anterior, volumul depozitelor corporate s-a redus cu 10%, întrucât trei depozite la termen ale clienților mari au ajuns la maturitate.

Ȋn conformitate cu standardele locale de raportare, activele băncii au atins nivelul de 19,7 miliarde de lei, un nivel stabil comparativ cu cel din 2023.  

Rata de adecvare a capitalului băncii a atins nivelul de 23,36% (+140 bps de la an la an), influențată de creșterea fondurilor proprii.