Revolut vrea să lanseze o nouă aplicație care prin care utilizatorii să poată tranzacționa acțiuni la bursele europene și americane. În prezent, poți cumpăra acțiuni prin Revolut, însă fintech-ul vrea să treacă la un nou nivel și să lanseze o aplicație de sine stătătoare, pe lângă cea bancară. Prin noua aplicație, banca digitală va face concurență directă platformelor de tranzacționare de timpul EToro sau Robinhood, scrie Bloomberg.

Aplicația, numită Revolut Invest, va oferi aproape 5.000 de instrumente, inclusiv acțiuni americane și europene, fonduri tranzacționate la bursă, mărfuri și obligațiuni, precum și produse noi, cum ar fi contractele pentru diferență (CFD*). Investițiile în acțiuni și obligațiuni vor suporta un comision fix de 0,25% sau 1 euro, a declarat banca într-o declarație, în timp ce taxele pentru CFD pot varia.

*Termenul CFD este abrevierea expresiei 'contracte pentru diferenţă'. CFD-urile îţi oferă posibilitatea de a deschide o poziţie atunci când valoarea unei pieţe financiare - de exemplu o acţiune, marfă, pereche valutară sau un indice bursier va creşte sau va scădea pe termen scurt, mediu sau lung.

În prezent în curs de testare în Grecia, Danemarca și Republica Cehă, aplicația va fi introdusă în alte țări din Spațiul Economic European până la sfârșitul anului, a declarat într-un interviu Rolandas Juteika, șeful departamentului de active și tranzacționare al Revolut pentru regiune. Planul este de a dubla numărul de active disponibile pentru tranzacționare în același interval de timp, a adăugat el.

Cea mai recentă mișcare a fintech-ului cu sediul la Londra face parte din ambiția directorului general al grupului, Nik Storonsky, de a construi ceea ce el numește o „bancă cu adevărat globală”, care oferă acces la toate serviciile financiare și poate rivaliza cu giganți ai industriei precum JPMorgan Chase & Co. și Barclays Plc.

Cum s-a schimbat Revolut, după șase ani în România. Gabriela Simion, Director General: Nu mai suntem cardul pe care îl folosești doar atunci când mergi în Bulgaria

Revolut este prezentă pe piața din România de șase ani, ajungând la un număr de 3,7 milioane de clienți, fiind pe locul doi în piața bancară locală ca număr de utilizatori. Dacă la intrarea fintechului în piață, cardul a devenit popular pentru recompensele în bani oferite clienților noi, banca și-a diversificat portofoliul și a început să „muște” din felia băncilor tradiționale. Gabriela Simion, Directorul General al Revolut România, povestește, într-un interviu Future Banking, cum Revolut „nu mai este doar cardul pe care îl folosești când mergi în Bulgaria pentru un curs mai bun”. 

Revolut a apărut pe piața din România la începutul lui 2018, atacând piața cardurilor bancare prin rewardurile oferite atât clienților noi, cât și celor care invitau noi utilizatori în aplicație. Între timp, fintech ul a căpătat statutul de bancă, iar planurile de viitor ale companiei este de a deschide o sucursală proprie în România, până la finalul anului. Noua entitate juridică a Revolut va da posibilitatea băncii să ofere IBAN-uri românești și produse bancare „locale”.

După lansarea pe piața românească, cardurile Revolut au devenit populare pentru cursul valutar bun, astfel, mulți utilizatori l-au considerat un „card de vacanță prin excelență”. Se pare că statutul băncii digitale s-a schimbat de atunci: conform Directorului General al Revolut în România, cardurile Revolut nu mai sunt folosite doar pentru călătorii.

„În cazul Revolut, am început ca un travelcard, apoi ne-am diversificat portofoliul. Am încercat să aducem toate serviciile de care are nevoie o persoană într-o singură aplicație. În România avem peste 3.700.000 de clienți, iar numărul de tranzacții medii pe care le face un client este de peste 20 pe lună. Din aceste tranzacții, peste 70% sunt tranzacții cu cardul, majoritatea domestice. Asta înseamnă că nu mai suntem cardul pe care îl folosești când mergi în Bulgaria pentru un curs mai bun, ci pentru tranzacțiile de zi cu zi. Acest lucru mă face să cred că suntem o bancă principală pentru foarte mulți români, indiferent dacă îți transferi sau nu salariul la noi” a declarat Gabriela Simion.