Începuturile de an sunt ocazii noi pentru a începe un stil de viață mai sănătos, iar după un 2024 în care poate că ai luat decizii mai toxice din punct de vedere financiar, ai putea schimba acest lucru în 2025. Specialiștii în consiliere financiară îi îndeamnă pe oameni să nu dea iama în investiții, să verifice care sunt plățile recurente pe care le fac și să nu uite să economisească pentru pensie.
Sărbătorile pot lăsa în urmă un "mahmureală financiară," dar poți evita acest ciclu în 2025. Revizuiește-ți cheltuielile și stabilește o strategie de rambursare a datoriilor acumulate. Iată 5 sfaturi ale experților intervievați de CNBC de care să ții cont acest an.
1. Începe cu bugetul tău: Cunoaște-ți cheltuielile
Primul pas pentru a-ți redresa situația financiară este să identifici unde se duc banii, consideră specialiștii.
Citește și:
„Maximizați contribuțiile la pensie și creați un obiectiv financiar personal, cum ar fi achitarea cardurilor de credit sau investirea a încă 100 de dolari pe lună într-un cont de investiții„, recomandă Kamila Elliott, Co-founder și CEO la Collective Wealth Partners.
2. Automatizează economiile și investițiile
Unul dintre cele mai eficiente moduri de a economisi este să automatizezi procesul.
Cathy Curtis, specialist financiar, recomandă configurarea transferurilor automate din contul curent către un cont de economii sau de investiții. "Odată setat, procesul devine invizibil, iar economiile tale cresc fără efort suplimentar," explică ea.
3. Vezi dacă poți reduce taxele pe care le dai statului
Conform lui Lee Baker, fondator la Claris Financial Advisors, trebuie să ai în vedere aceste trei aspecte când vrei să urmărești contribuțiile tale:
Citește și:
- Distribuțiile minime obligatorii: Aveți „nevoie” de ele? Distribuțiile caritabile calificate v-ar îmbunătăți situația generală;
- Stoparea pierderilor fiscale: Iată o oportunitate de a vă îmbunătăți performanța generală a portofoliului.
- Beneficiile angajaților: Profitați pe deplin contribuțiile la planul de pensii; (r.red: mulți angajatori oferă beneficii atunci când vrei să aderi la Pilonul 3 de pensii)
4. Nu renunța la investiții doar de teama că va cădea bursa
Într-un an marcat de incertitudini, experții subliniază importanța rămânerii investit pe termen lung. "Istoria arată că piețele cresc pe perioade lungi, iar cel mai inteligent lucru pe care îl poate face un investitor este să continue să investească," spune Cathy Curtis.
5. Strânge bani pentru pensie
Pe lângă pensia privată obligatorie, românii au început să fie mai pesimiști cu privire la cum va arăta sistemul economic când vor ieși la pensie, așa că, din ce în ce mai mulți, au început să adere la un fond de pensii private facultativ - Pilon III. Recomandarea specialiștilor este să începi să economisești pentru pensie, dar să nu uiți nici de asigurările de sănătate sau călătorii.
Citește și: