Proiectul de lege privind noile măsuri fiscale a fost publicat, în cele din urmă, de către Ministerul Finanțelor.

Dacă pentru noua lege a celebrelor pensii speciale, pentru care, anul trecut, s-au alocat de patru ori mai mulți bani decât la cercetare, mai trebuie să așteptăm (deși Marcel Ciolacu promite că e aproape gata), astăzi am primit cadou noile măsuri fiscale, care bagă bățul prin gardul taxării progresive. Iată cele mai interesante prevederi, pe scurt.

Taxa „lui 1%”

Ții minte, probabil, sloganul protestelor Occupy Wall Street, „We are the 99%”. După peste zece de la acele proteste, discuția despre taxarea progresivă a celor mai bogați dintre noi a demarat, în ultimul an, timid, dar cu o nouă prevedere. Actul normativ introduce, începând de anul viitor, un impozit suplimentar de 1% pe cifra de afaceri pentru companiile cu o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro şi care determină un impozit pe profit mai mic decât impozitul minim pe cifra de afaceri.

Se introduce, de asemenea, un impozit suplimentar pentru bănci, care va fi calculat prin aplicarea unei cote de 1% asupra cifrei de afaceri. Totodată, va scădea de la 500.000 de euro la 60.000 de euro pragul de încadrare în categoria microîntreprinderilor. Pentru microîntreprinderi proiectul de lege prevede două cote de impozitare, de 1% şi 3%, în funcţie de veniturile realizate şi natura activităţilor desfăşurate.

Astfel, un impozit de 1% vor plăti microîntreprinderile care realizează venituri care nu depăşesc 60.000 euro inclusiv şi care nu desfăşoară activităţi precum editare a jocurilor pe calculator sau a altor produse software, facilităţi de cazare, restaurante etc. Pe de altă parte, un impozit de 3% va fi aplicat pentru microîntreprinderile care realizează venituri peste 60.000 euro sau desfăşoară activităţi din anumite coduri CAEN.

Cultura privată, „iertată”

În ultimele săptămâni, mai multe voci importante din cultură au reacționat la posibilitatea măririi TVA-ului de la 5 la 19% în ceea ce privește evenimentele private. Practic, biletele la cinema, teatru sau concerte s-ar fi scumpit considerabil, cu 20-30%. Din fericire, nu mai e cazul, pentru că noul proiect de lege menţine cota redusă de TVA de 5% pentru livrarea de manuale şcolare, cărţi, ziare şi reviste, accesul la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectură şi arheologice, grădini zoologice şi botanice, târguri, expoziţii, cinematografe şi evenimente culturale – altele decât cele scutite conform art. 292 alin. (1) lit. m) din Codul fiscal.

IT-ul și construcțiile, „scutite” de beneficii

A venit, în cele din urmă, vremea ca guvernul să „mai taie” din facilitățile fiscale din IT. Astfel, se propune revizuirea reglementării privind acordarea facilităţilor fiscale pentru persoanele fizice care obţin venituri din salarii şi asimilate salariilor ca urmare a desfăşurării activităţii de creare de programe pentru calculator, în sensul restrângerii aplicării facilităţilor fiscale pentru un singur contract individual de muncă, raport de serviciu, act de delegare sau detaşare sau a unui statut special prevăzut de lege.

La fel, se propune revizuirea facilităților fiscale și și în construcții, agricultură și industria alimentară, pentru un singur contract individual de muncă, cu normă întreagă sau cu timp parţial, la nivel de angajat, la un singur angajator/plătitor de venit, pentru veniturile din salarii şi asimilate salariilor de până la 10.000 lei inclusiv.

Iar, în încheiere, se scumpesc, din nou, viciile, pentru că vor crește accizele la tutun și alcool. Bașca, se vor scumpi și berea fără alcool și sucurile care conțin peste 10% zahăr, pentru că TVA-ul va crește va valoarea standard pentru aceste produse.

Toate modificările le poți citi, în detaliu, aici.

Foto: Dreamstime