Unii dintre cei mai bogați norvegieni se mută în Elveția, după ce țara nordică a decis anul trecut să majoreze impozitele pe avere, scrie Insider.

Guvernul norvegian a majorat impozitul de la 0,85% la 1,1% în noiembrie, ceea ce a determinat aproximativ 65 dintre cei mai bogați oameni să se mute. Grupul, care are o avere de peste 47 de miliarde de coroane (4,4 miliarde de dolari), a făcut mutarea în Elveția în decurs de un an.

Persoanele fizice cu o avere netă de peste 1,7 milioane de coroane (158.000 de dolari) sau cuplurile căsătorite care au o avere netă de peste 3,4 milioane de coroane (317.000 de dolari) trebuie să plătească taxa de 1,1%, potrivit datelor PwC.

Miliardarul Kjell Inge Rokke, care este principalul acționar și președinte al companiei de investiții industriale Aker ASA, a declarat, în septembrie, într-o scrisoare deschisă, că a făcut „alegerea dificilă" de a se muta din Norvegia în Elveția, potrivit The Telegraph.

Røkke, care are o avere netă estimată de Forbes la 4,9 miliarde de dolari, ar fi fost cel mai mare contribuabil al țării. Elveția este considerată de mult timp un paradis fiscal atractiv pentru persoanele înstărite care doresc să profite de impozitele sale mai mici. Potrivit PwC, impozitele pe avere în Elveția variază în funcție de canton – cele 26 de regiuni ale sale.

De asemenea, Elveția s-a clasat pe primul loc în topul celor mai bune țări pentru o pensie confortabilă realizat de U.S. News & World Report. Clasamentul a fost realizat pe baza unui sondaj global și a răspunsurilor a 6.100 de persoane cu vârsta de 40 de ani sau mai mult, cu privire la aspecte precum accesibilitatea, impozitele și drepturile de proprietate.

Foto: Dreamstime