Mâna întinsă care nu spune o poveste... Știți voi continuarea, că deja a intrat în istorie.
De această dată, auzim tot felul de povești de la cel mai înalt nivel (am revenit, lucrurile par desprinse din Kafka, ne îndreptăm cu brio spre dezastru, dar încă dansăm vals a la Titanic) despre pensii, despre stabilitate, despre echilibru, pentru că onorații noștri întâietori știu că urmează să-și încaseze pomenile. Cu alte cuvinte, „Fii profesionist, ce dracu’!”, că tot l-am citat pe maestrul Dinică. Iar la acest capitol sunt profesioniști.
De ceva vreme, Guvernul se luptă iar cu toate forțele rele care vor să pună în pericol stabilitatea României și a atacat atacă frontal problemele care îi vin de hac, dar asta e altă problemă. Că problemele trebuie rezolvate, știm cu toții. Că trebuie reformate, ca să fie cu adevărat stabilitate, știm cu toții. Că nu se face nimic cum trebuie, știm cu toții.
Citește și:
Au avut nevoie de bani, au făcut o lege, au introdus tot felul de taxe și impozite, care abia încep să își arate efectele. Că, nu-i așa, mediul privat este căpcăunul și să luăm de la ei, să dăm la cei sărmani.
Trebuia rezolvată legea pensiilor, au făcut-o și pe asta. Potrivit, de la 1 ianuarie 2024 se majorează cu 13,8% punctul de pensie, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei, iar de la 1 septembrie 2024 ar urma să crească în urma recalculării după noua formulă.
Legea pensiilor speciale a trecut și ea rapid, fără să se schimbe nimic. Rămâne cum am stabilit, primesc toți la fel, numărul celor care primesc pensii speciale a rămas aproape neschimbat în noua lege, aici intrând de la personalul Curții de Conturi la funcționarii parlamentari, angajații tuturor instituțiilor de forță, de la generali la portari și secretare.
Citește și:
„Din punctul meu de vedere în sfârșit instituțiile statului încep să arate determinare împotriva celor care fraudează banii românilor, iar a elimina evazioniștii care fură zeci de miliarde de lei anual este cheia pentru a obține fondurile necesare și pentru creșterile de pensii și pentru educație și pentru sănătate. Am spus foarte clar, anul viitor nu vor fi taxe noi și vreau un singur lucru în schimb vreau să își plătească taxele și cei care nu plăteau până acum, cei care fraudau statul român şi care efectiv fură din sănătatea, educația și pensiile din România”, ne-a spus povestea dl. Ciolacu, citat de Hotnews.
Povestea este că anul viitor nu vor fi taxe. „Am încălecat pe-o şa/ Şi v-am spus povestea aşa. Și-am încălecat pe-o căpşună şi v-am spus o mare şi gogonată minciună”. Taxele vor fi introduse din 2025, când vor trebui luate măsuri dure că s-a terminat bâlciul și debandada pentru că...am încasat pomenile, trebuie să decontăm și noi am vrut, dar acum nu ne mai lasă UE sau Consiliul Puterilor din Universul al Treilea sau vedem noi cine, deci austeritate, copiii!
Citește și:
Legea pensiilor, ca să luăm cel mai recent exemplu. Guvernul a lăsat necompletat în proiectul de lege impactul bugetar al proiectului, așa cum prevede legea finanțelor publice. Cu toate acestea, legea a trecut prin Senat ca și cum nu ar fi fost, e deja la Cameră, când va fi adoptată săptămâna viitoare cu brio. Secretarul de stat al Muncii, Marius-Ilie Stanciu, a anunțat verbal că impactul bugetar suplimentar este de 25 de miliarde de lei, din care 15 miliarde vor fi necesare indexării punctului de pensie cu 13,8, iar 10 miliarde pentru recalcularea care se va aplica de la 1 septembrie. Să ne înțelegem 25 de miliarde anual, probabil și mai mult în următorii ani, în funcție de indexări.
De unde vin acești bani, în condițiile în care nu am făcut nicio reformă reală? Păi de la aia de la care am mai luat, o să mai luăm. Care oricum nu comentează prea mult și asta este, plătesc. Pentru că fără alte taxe, nu o să fie bani pentru pensii, pentru pensiile speciale și pentru cine știe ce alte „daruri” mai fac anul viitor, anul de grație electoral.
Citește și:
De reformele aparatului de stat nu mai amintesc, că este inutil. Deși avem tot felul de strategii, PNRR-ul, lucrurile sunt făcute în același dulce stil clasic, în care ne facem că facem, dar fără să se schimbe nimic.
Sustenabil, ioc. Echitabil, ioc, Opoziție, ioc, ioc. Doar povești frumoase de adormit copiii, până apare Bau-Bau și atunci să te ții.
Economia funcționează după reguli clare, nu după ureche. Ca să dai, trebuie să ai. Ca să ai, trebuie să primești. Ca să primești, trebuie să ai un mediu care să permită. E simplu.
Cum va fi, ce va mai fi, vom vedea. Problema sunt poveștile care se repetă la nesfârșit, nu se întâmplă nimic, știind cu toții că o luăm de la capăt de fiecare dată.
Dacă nu ignorăm mâna întinsă, sau măcar să îi cerem să ne spună adevărul, nu se va întâmpla nimic și vom fi condamnați să repetăm la nesfârșit ciclul.
Citește și:
Editorialul a apărut în secțiunea „Nota redacției” din newsletterul Future Banking de vineri, 17 noiembrie 2023. Puteți să vă abonați la newsletter din meniul principal.