Marea majoritate a directorilor executivi (98%) se pregătesc pentru o recesiune economică caracterizată de tensiuni geopolitice, de întreruperea lanţului de aprovizionare şi de incertitudini legate de COVID-19, dar par să fie împărţiţi în ceea ce priveşte durata, profunzimea şi gravitatea acesteia, arată un studiu EY.

Studiul „CEO Outlook Pulse" a înregistrat opiniile a 1.200 de directori generali din lume cu privire la perspective, provocări şi oportunităţi şi a constatat că 48% dintre aceştia prevăd o încetinire moderată a economiei globale, în timp ce mai mult de jumătate (55%) dintre cei care se pregătesc pentru o încetinire persistentă se tem de o recesiune mai gravă decât criza financiară globală din 2007-2008 în ceea ce priveşte durata şi gravitatea acesteia.

Pentru prima dată din 2020 (sondajul inaugural „CEO Outlook"), politicile restrictive în materie de reglementare, comerţ şi investiţii (28%) au depăşit problemele legate de COVID-19 (19%) ca principal motiv pentru care respondenţii CEO şi-au modificat planurile de investiţii. Ca urmare a acestor provocări geopolitice exacerbate, 97% dintre respondenţi îşi revizuiesc planurile, 44% dintre ei amânând o investiţie planificată şi aproape o treime (32%) oprind cu totul investiţiile planificate.

CITEȘTE ȘI: Patru tendințe care vor influența economia globală în 2023

Aproape o treime (32%) dintre respondenţi consideră că incertitudinea legată de direcţia politicii monetare şi creşterea costului capitalului reprezintă cele mai mari riscuri pentru creşterea viitoare a afacerii lor.

Potrivit consultanţilor EY, deşi îngrijorările legate de incertitudinea legată de COVID-19 s-au diminuat, aproape o treime dintre directorii executivi (32%) încă o menţionează ca fiind un risc cheie pentru compania lor (în scădere de la 43%, în octombrie 2022).

„În pofida perturbărilor economice tot mai puternice, alimentate de consecinţele geopolitice ale războiului în curs, România, deşi situată la graniţa cu Ucraina, continuă să contracareze tendinţele şi este de aşteptat să înregistreze un avans al PIB de o singură cifră în 2023. Asta nu înseamnă, totuşi, că directorii generali din România vor fi izolaţi de recesiunea economică globală", spune Peter Latos, partener, lider al departamentelor de Consultanţă, Strategie şi Tranzacţii, EY România.

„Faptul că 89% dintre respondenţi iau în considerare încheierea de tranzacţii, sub o formă sau alta, în următoarele 12 luni, rezonează puternic cu activitatea observată pe piaţa românească, care a înregistrat o creştere a numărului de tranzacţii în 2022 şi nu există încă niciun semn de încetinire a acesteia. Directorii generali ar trebui să îşi reevalueze acum fundamentele afacerii, să se concentreze pe principalele puncte forte şi să ia deciziile necesare pentru a accesa oportunităţi care să contribuie la creşterea organizaţiei", adaugă Latos.

Totodată, liderii de companii văd tranzacţiile şi investiţiile în sustenabilitate şi în oameni ca pe nişte căi de creştere.

În ciuda perspectivelor negative, liderii de companii sunt în căutare de oportunităţi pentru a obţine un avantaj competitiv. Încheierea de tranzacţii de un fel sau altul rămâne o prioritate pentru respondenţi (89%) în următoarele 12 luni, aproape jumătate dintre ei (46%) plănuind să avanseze pe partea de fuziuni şi achiziţii, 58% cu asocieri în participaţie sau alianţe strategice şi 34% cu cesionări.

Pentru a schimba şi mai mult direcţia şi a ieşi mai puternici şi mai competitivi din recesiune, 39% dintre respondenţi plănuiesc să crească investiţiile în sustenabilitate, ca un aspect esenţial al strategiei şi ofertei lor, inclusiv în ceea ce priveşte priorităţile de tip net-zero şi alte priorităţi sociale şi de mediu.

În plus, mai mult de o treime (36%) intenţionează să îşi sporească investiţiile în resursa umană, inclusiv în bunăstarea forţei de muncă şi în dezvoltarea competenţelor. Majoritatea directorilor generali respondenţi (70%) sunt de acord că munca flexibilă va fi esenţială pentru reducerea fluctuaţiei angajaţilor şi pentru atragerea de noi talente.

Foto: Dreamstime