Pare începutul unui banc, nu-i ala? Leul, dolarul și euro intră într-un bar și acolo...supriză! De fapt, vorbim despre tendințele de pe piața valutară la început de an.

Pentru a sprijini companiile de import-export din România să își eficientizeze prognozele bugetare, iBanFirst face o analiză legată de evoluția perechilor valutare de interes în primul trimestru al anului 2024.

Ce influențează piața valutară acum?

Relaxarea politicilor monetare. După perioada de înăsprire a politicilor monetare, analiștii prognozează că economiile dezvoltate vor începe ciclul de reducere a ratelor dobânzilor. Pe măsură ce băncile centrale vor demara acest proces, iBanFirst anticipează o creștere a volatilității pe piața valutară.

Încetinirea economică a Europei. Există temeri că Europa ar putea fi în pragul unei recesiuni, declanșată de încetinirea creșterii economiilor sale principale, Germania și Franța. În schimb, economia SUA crește peste așteptări, lucru care a condus la întărirea dolarului și la deprecierea euro.

Trendul dezinflaționist în zona euro. Un semnal pozitiv este faptul că inflația în zona euro înregistrează o scădere mai substanțială decât cea prevăzută inițial. Banca Centrală Europeană (BCE) și-a ajustat proiecția privind inflația pentru 2024, reducând-o de la 3,2% la 2,7%.

„În 2024, anticipăm o revenire a volatilității pe piața valutară, un aspect cu implicații semnificative pentru companiile de comerț, indiferent de mărimea acestora. Chiar și cele mai mici fluctuații ale cursurilor de schimb pot avea un impact considerabil asupra marjei de profit a unei afaceri, afectându-i competitivitatea pe piețele internaționale. În fața acestui scenariu imprevizibil, companiile românești de import-export ar trebui să abordeze proactiv fluctuațiile valutare. Măsurile pe care acestea le pot adopta includ monitorizarea regulată a piețelor valutare pentru a fi la curent cele mai recente tendințe și implementarea unui plan personalizat de acoperire a riscului valutar, cu ajutorul unui specialist în gestionarea riscurilor”, a afirmat Alin Latu, Country Manager iBanFirst România.

Analiștii iBanFirst preconizează un trend descendent pentru cursul de schimb EUR/USD în primul trimestru, la nivelul de 1,05, având în vedere performanțele economiei americane și fragilitatea economiei europene.

Dificultățile Europei sunt cauzate de întârzierea redresării economice post-COVID, criza energetică persistentă și scăderea exporturilor. De asemenea, la provocările actuale au mai contribuit politica monetară prea restrictivă într-un context de datorie ridicată și sfârșitul modelului economic german, bazat pe accesul la energie rusă ieftină și competitivitatea puternică în sectorul auto, care este acum amenințată de China.

În timp ce Europa se confruntă cu riscul recesiunii, economia SUA continuă să crească peste așteptări. Acest lucru se datorează atât consumului intern rezistent, în ciuda inflației, cât și performanței bune a pieței imobiliare.

Pauza de politică monetară a Fed a menținut atractivitatea randamentelor, iar analiștii se așteaptă ca Fed să reducă dobânzile pentru prima dată în primul trimestru al acestui an. Deteriorarea economiei globale susține, de asemenea, valoarea dolarului, deoarece acesta este considerat o monedă sigură în perioadele de incertitudine.

Ce e cu România?

Specialiștii iBanFirst preconizează o ușoară tendință de depreciere a leului românesc, pe fondul creșterii slabe a economiei locale.

Această încetinire este cauzată de provocările din sectorul serviciilor și industrie, de slăbirea activității în zona euro, precum și de măsurile de consolidare fiscală adoptate recent. Creșterea reală a PIB-ului României în 2023 se situează în jurul a 2%, sub prognoza inițială.

Mai mult, măsurile fiscal-bugetare adoptate aduc cu sine incertitudini și riscuri economice. La începutul acestui an, se așteaptă ca rata anuală a inflației să crească în România, influențată de majorarea și introducerea noilor taxe și impozite.

Toți acești factori interni, corelați cu situația economiei europene și conflictul din Ucraina, afectează perspectivele de creștere și moneda românească. Pe de altă parte, Banca Națională a României se evidențiază în regiune ca fiind cea mai puțin tolerantă la volatilitatea valutară și nu a permis o depreciere semnificativă a leului.

  • Curs EUR/RON: Analiștii preconizeză că leul va fi cotat la 4.99 în raport cu moneda euro în primul trimestru al acestui an.
  • Curs USD/RON: Analiștii preconizeză că leul va fi cotat la 4.70 în raport cu dolarul în primul trimestru al acestui an.

+

Înființat în anul 2016, fintech-ul iBanFirst furnizează companiilor de comerț servicii de plăți transfrontaliere, schimb valutar și management al riscului.

Cu peste 350 de angajați în 10 țări europene și un volum de tranzacții de circa 1,4 miliarde de euro lunar, iBanFirst este listată de Financial Times ca una dintre companiile cu cea mai rapidă creștere din Europa. 

Fintechul este susținut financiar de banca franceză de investiții Bpifrance, de companiile de investiții de capital de risc Elaia și Xavier Niel, precum și de fondul de investiții american Marlin Equity Partners.

Ca instituție de plată reglementată de Banca Națională a Belgiei, iBanFirst are autorizația de a opera pe întreg teritoriul Uniunii Europene.

 

Foto: Dreamstime