Scăderea dobânzilor, așteptată cu sufletul la gură de românii cu credite, va veni de la începutul săptămânii viitoare, dar într-un ritm mai lent decât cel așteptat de populație. Acest indice a scăzut la nivelul de 5,86%, de la 5,9% trimestrul anterior, având o cotație apropiată de cea a ROBOR. În acest context, băncile din România nu au mai așteptat semnale de la BNR și au înaintat oferte de credite cu dobânzi fixe sub nivelul acestui indice.

Scăderea ratelor depinde de IRCC - Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor - un indicator financiar important în România, utilizat pentru stabilirea ratelor dobânzilor la creditele acordate persoanelor fizice, în moneda națională. Acesta a fost introdus în 2019 pentru a înlocui ROBOR, cu scopul de a oferi o mai mare transparență și echitate în calcularea ratelor dobânzilor.

Începând cu 1 iulie 2024, până la finalul lunii septembrie a acestui an, indicele care va intra în componența creditelor cu dobândă variabilă în lei va fi de 5,86%. Această nouă valoare este la un pas de indicele ROBOR 3M - cu o valoare de 6,01% în momentul redactării articolului.

IRCC nu va scădea semnificativ, însă este important că ultimele două cotații ale lui, aplicate la creditele românilor, au avut ușoare scăderi. Valentin Anghel, CEO AVBS Credit


Scăderea dobânzilor: Băncile nu au mai așteptat după IRCC și au venit cu oferte cu dobândă fixă

Cu toate că din luna iulie vom vedea o scădere a ratelor, băncile din România au înaintat către populație credite cu dobânzi fixe, multe dintre ele mai avantajoase decât cele cu dobândă variabilă. Scăderea dobânzilor precoce, înainte de semnalele BNR-ului (n.red: prin reduceri ale dobânzii cheie), s-a observat și în cazul depozitelor bancare oferite de instituțiile financiare românești. BNR a menținut dobânda cheie la nivelul de 7% pe an, în ciuda așteptărilor analiștilor care estimau o scădere începând din luna mai.


Spre exemplu, băncile din România înaintează dobânzi fixe pe trei ani care pleacă de la 4,99%, cu aproape un procent sub IRCC. Majoritatea băncilor oferă aceste dobânzi pentru achiziția de case verzi. Astfel, cel mai avantajos împrumut pentru achiziția unei locuințe este format dintr-o dobândă fixă în primii 3-4 ani, urmat de o dobândă variabilă, astfel, IRCC are timp să scadă în această perioadă.