Aproape trei sferturi (73%) dintre investitorii români nu au încredere în evoluţia economiei româneşti, însă aproape acelaşi procent (74%) sunt foarte încrezători în siguranţa locului lor de muncă, conform unui sondaj realizat de o platformă de investiţii.

Totodată, 68% dintre respondenţi cred în stabilitatea veniturilor şi a nivelului lor de trai.

„Într-o ţară cu cea mai mare proporţie de proprietari de locuinţe din lume, de aproape 95%, peste jumătate (58%) dintre investitori nu cred în perspectivele pieţei imobiliare locale", precizează autorii sondajului eToro Retail Investor Beat al platformei de tranzacţionare şi investiţii eToro, citați de Agerpres.

În ciuda instabilităţii geopolitice în creştere, un conflict internaţional nu se află printre primele trei motive de îngrijorare pentru investitori.

„Doar 11% dintre investitorii români intervievaţi în cadrul sondajului consideră că aceasta este principala ameninţare externă la adresa portofoliilor lor. Ei sunt mai preocupaţi de posibilitatea unei recesiuni globale (23%), de o posibilă recesiune a economiei româneşti (15%) şi de creşterea taxelor (12%)", mai arată analiza.

Investitorii români sunt printre cei mai încrezători în portofoliile şi strategiile lor de investiţii

„Un procent covârşitor de 81% au declarat că sunt încrezători în modul în care investesc, ceea ce îi plasează pe locul doi în ceea ce priveşte încrederea, la egalitate cu investitorii germani. Olandezii sunt cei mai încrezători în portofoliile lor, cu peste 94%. În plus, peste 92% dintre investitorii români se aşteaptă la un randament pozitiv al investiţiilor lor în 2024, iar mai mult de 46% dintre ei aşteaptă profituri de peste 15%", arată analiza.

Ce aduce anul...

Conform specialiştilor eToro, anul 2024 „pare să răsplătească încrederea investitorilor, bursele atingând noi maxime, dar rămâne de văzut dacă norii ameninţători ai conflictului, recesiunii şi inflaţiei se transformă în furtună sau se vor risipi, aşa cum speră investitorii".

„Începutul anului 2024 nu este cel mai bun pe care l-am fi putut avea. De la conflictele din Orientul Mijlociu, Ucraina şi tensiunile geopolitice din Asia, până la mişcările sociale din unele ţări europene, printre care Germania, Franţa şi România, la care se adaugă şi o doză mare de alegeri, 2024 începe să se contureze ca un an plin de incertitudini şi instabilitate. Am asistat la o scădere puternică a inflaţiei anul trecut, dar investitorii individuali sunt încă îngrijoraţi că aceasta ar putea reveni la nivele mai mari", relevă autorii sondajului.

În zona euro, inflaţia din decembrie a fost de 2,9%, în timp ce în octombrie 2022 a atins un vârf de 10,6%. În România, inflaţia a scăzut de la un maxim de 16,76% la un minim de 6,61%.

„În SUA asistăm la acelaşi fenomen, inflaţia înregistrând o scădere de la un maxim de 9,4% la un minim de 3% în iunie 2023, însă rata anuală a inflaţiei în SUA a urcat din nou, ajungând la 3,4% în decembrie 2023. În ciuda progreselor privind lupta cu inflaţia din ultima vreme, investitorii continuă să considere că aceasta este cel mai mare risc extern în 2024 pentru portofoliile lor de investiţii. Peste 27% dintre investitorii români cred acest lucru, 35% dintre cehi, 31% dintre polonezi, 29% dintre americani şi 24% dintre germani. Cu toate acestea, inflaţia reprezintă o mare îngrijorare pentru doar 15% dintre olandezi, 17% dintre norvegieni şi 21% dintre investitorii francezi", mai arată cercetarea.

eToro este o platformă de tranzacţionare şi investiţii cu active multiple, care are în prezent peste 35 de milioane de utilizatori înregistraţi.

Foto: Dreamstime