Fondul de investiţii american J.C. Flowers a ajuns la un acord cu Intesa Sanpaolo prin care grupul italian cumpără First Bank România, o bancă axată mai mult pe companiile româneşti, dar care are şi o prezenţă pe retail.

În acest moment, tranzacţia este supusă aprobării autorităţilor de reglementare şi a autorităţilor de concurenţă relevante şi este de aşteptat să fie finalizată în prima parte a anului 2024.

Fondul de investiţii american J.C. Flowers a scos încă de anul trecut la vânzare First Bank, în decembrie fiind la un pas să bată palma cu UniCredit, dar tranzacţia a căzut pe ultima sută de metri. Americanii de la J.C. Flowers au preluat Piraeus la sfârşitul anului 2017, iar în 2018 au rebranduit banca în First Bank. J.C. Flowers a plătit pentru Piraeus aproximativ 35 mil. euro. Ulterior, în 2019, fondul american a cumpărat şi sucursala locală a grupului israelian Leumi.

„Le urăm bun venit angajaților și clienților First Bank în cadrul Grupului Intesa Sanpaolo. Această operațiune ne dublează prezența în România, o țară cu o creștere economică importantă, cu legături puternice cu Italia, și este în linie cu strategia noastră de a profita de oportunități de valoare, menținând în același timp accentul pe creșterea organică si pe stimularea profitabilitatii. Extinderea în România consolidează poziția noastră de bancă solidă în Europa Centrală și de Est și sprijină în mod activ internaționalizarea companiilor italiene. Așteptăm cu nerăbdare să lucrăm în curând cu noii noștri colegi„, a comentat Marco Elio Rottigni, șeful Diviziei Bănci Subsidiare Internaționale a Intesa Sanpaolo.

+

Intesa Sanpaolo este cel mai important grup bancar din Italia, un furnizor de servicii financiare pentru familii, întreprinderi şi economia reală, cu o puternică prezenţă internaţională.

Intesa Sanpaolo Bank este subsidiara din România a Grupului. În România, banca activează din 1996 ca bancă universală, sprijinind antreprenorii locali şi străini care doresc să îşi dezvolte afacerile, oferindu-le acces nu doar la produse şi servicii locale, ci şi la oferta globală a unuia dintre cele mai puternice grupuri financiare din lume.

În 2021, Intesa Sanpaolo s-a clasat pe locul 15 în topul celor mai mari bănci din România după active, cu un nivel al activelor nete de 6,98 mld. lei, în creştere cu 8,1% faţă de 2020, potrivit datelor BNR.

Anul trecut, Intesa Sanpaolo România a obţinut venituri operaţionale de 44 mil. euro şi a avut costuri operaţionale de 32 mil. euro. Banca avea la final de 2022 un sold al creditelor de 0,8 mld. euro şi depozite de 1,1 mld. euro.

Foto: Dreamstime