Dintr-un total de 21 de companii listate pe piața secundară a Bursei de Valori București (piața AeRO), doar o treime dintre acestea și-au atins profitabilitatea previzionată, notează Bogdan Vasile, analist de investiții al EVERGENT Investments. Cu un master in Finance & Investments de la Rotterdam School of Management (Țările de Jos), acesta prezintă, mai jos, situația financiară a companiilor de pe piața AeRO.
„Anul 2021 a adus mult entuziasm la BVB, randamente superioare, emitenti si investitori noi. Indicele BET a inregistrat o crestere de 33,2%, unul dintre cele mai mari din istoria bursei, respectiv 40% dupa includerea dividendelor. Pe fondul revenirii economice si a interesului investitorilor, brokerii au surprins foarte bine necesitatea reprezentarii substantiale a unor sectoare economice pe bursa locala, precum IT si agricultura. In acelasi timp, antreprenorii au simtit potentialul de dezvoltare al afacerii si vizibilitatea oferite de listarea la bursa a companiilor lor”, precizează analistul Bogdan Vasile.
Mai exact, potrivit rezultatelor financiare și a rapoartelor anuale ale celor 21 de companii listate pe piața AeRO, verificate de analist, doar una din trei companii si-a atins profitabilitatea previzionată, în timp ce doar puțin peste jumătate (52%) dintre acestea au atins un grad de realizare a profitului net de peste 80%.
Citește și:
În plus, în timp ce o companie a realizat in 2021 un profit net dublu față de cel previzionat, alte 4 (19% din total) au inregistrat pierderi, deși toate au preconizat rezultate nete pozitive pentru anul 2021 în materialele de prezentare pentru listare.
Cât despre veniturile totale previzionate, 43% dintre companii și le-au atins, în timp ce una din cinci nici nu a ajuns la un grad de realizare de 50% al veniturilor plănuite.
„Analiza indică discrepanța între așteptările investitorilor și rezultatele financiare anuale situate mult sub promisiunile din documentele de ofertă. De altfel, trendul descendent pentru majoritatea noilor emitenți de pe bursa locală s-a manifestat înainte de inceperea conflictului din Ucraina, pe măsură ce au aparut noi informații despre acestia. Evoluția lor evidențiază, totodată, aspectele pe care trebuie să le îmbunătățească: transparența, guvernanța corporativă, pregătirea de bugete realiste și crearea unor departamente financiare solide”, explică Vasile.
Acesta „observă” necesitatea unei selecții riguroase, a unei diligențe aprofundate din partea brokerilor în alegerea viitorilor emitenți, precum și intocmirea documentelor de ofertă și stabilirea prețurilor.
Citește și:
„Încrederea acționarilor în partenerii cu care colaborează este un element esențial pentru succesul companiei care urmează a fi listată, al societății de brokeraj și pentru dezvoltarea pieței de capital, în ansamblul ei. După cum știm cu toții, încrederea se câștigă greu și se poate pierde foarte usor”, conchide analistul.
Credit foto: 27630198 © Viorel Dudau | Dreamstime.com