Pe măsură ce provocările aduse de schimbările climatice devin din ce în ce mai greu de navigat, nu mai este un dubiu că investiția în soluții sustenabile și durabile este, pe lângă o alegere responsabilă, o decizie economică viabilă și inteligentă.

Într-un interviu în exclusivitate cu expertul în investiții sustenabile, Iancu Dărămuș, Head of Sustainability la Fulcrum Asset Management, am explorat problemele stringente pe care schimbările climatice le aduc economiei globale, dar și posibilitatea unui viitor cu emisii scăzute de carbon.

Iancu Dărămuș este unul dintre cei 50 de speakeri români și internaționali care vor urca pe scena Climate Change Summit, primul și cel mai amplu eveniment din Europa Centrală și de Est dedicat schimbărilor climatice, pentru a discuta și propune soluții pentru un viitor sustenabil.

Climate Change Summit se întâmplă în perioada 19-20 octombrie, iar înscrierile pentru participare sunt încă deschise aici: climatechange-summit.org/apply-now

Economia globală sub asediu 

Dărămuș evidențiază provocările imediate cu care se confruntă investitorii: dezastrele naturale care au cauzat pierderi de peste 50 de miliarde de dolari și riscurile de mediu care determină unii asigurători să eticheteze anumite zone drept „neasigurabile”. Simultan, accelerarea rapidă a tranziției energetice transformă industriile, decarbonizarea creând schimbări structurale asemănătoare impactului digitalizării.

„Impactul schimbărilor de mediu, pe de o parte, și al tranziției energetice care s-a declanșat ca răspuns, reprezintă probleme de prim rang pentru investitori", spune Iancu Dărămuș.

„Dezastrele naturale au dus la pierderi record în 2023 – peste $50 de miliarde doar în Statele Unite! – cu unele firme de asigurări începând să avertizeze asupra zonelor așa-zis neasigurabile, din cauza riscurilor de mediu. Pe cealaltă parte, tranziția energetică se desfășoară în ritm accelerat. Decarbonizarea reprezintă o schimbare structurală a cărui impact va fi comparabil cu impactul social al digitalizării. Niciun sector nu va rămâne imun”, completează Dărămuș.

Provocările pentru mediul de business

Pentru a depăși provocările climatice e nevoie atât de angajamente financiare, cât și o mentalitate strategică. Nu mai vorbim despre green washing cu documente de marketing. Companiile care investesc în transformarea modelelor de afaceri și a liniilor de producție vor fi companiile viitorului. Revoluția „verde” în electricitate și transport este deja în curs de desfășurare, iar acesta este doar începutul.

„Buzunarele și mințile sunt cele două mari obstacole. E nevoie de investiții pe termen lung și, mai ales, de mentalitatea care să anticipeze importanța unei strategii, nu doar a unor documente de marketing. Vremea frunzulițelor verzi pe rapoarte de responsabilitate socială a trecut”, consideră Dărămuș.

„Companiile care investesc în transformarea modelele de afaceri și liniile de producție vor fi liderii viitorului. Revoluția verde în electricitate și transport e deja în plină desfășurare, iar ăsta e doar începutul!”, adaugă Dărămuș.

Impactul pozitiv și o planetă pe care o putem numi Acasă 

Tranziția către sustenabilitate aduce beneficii și angajaților și cetățenilor. Promovează independența energetică, orașe mai curate și mai respirabile și motivează angajații. Generațiile tinere acordă prioritate unui angajator cu profil sustenabil. În cele din urmă, Iancu Dărămuș subliniază interdependența afacerilor de succes și o planetă locuibilă. O lume cu un viitor este o condiție necesară pentru un mediu de business de succes.

„La nivel sistemic, nu există companii de succes fără o planetă locuibilă! Domeniul investițiilor sustenabile acoperă miliarde, dacă nu trilioane, de investiții, deschizând posibilitatea de a susține financiar investițiile viitorului – subliniez, e vorba despre investiții profitabile, nu despre donație caritabile!”, adaugă Dărămuș.

Întrebarea esențiale, însă, am lăsat-o la sfârșit. Ce strategii putem folosi pentru a face portofoliile de investiții mai rezistente în fața provocărilor generate de schimbările climatice? „Spectrul e larg – de la investiții țintite în sectoare particulare (energie, transport, agricultura) la strategii mai diversificate (de exemplu, portofolii globale care selectează acțiunile companiilor care sunt lideri de mediu în sectoarele lor). De asemenea, să nu uităm forța activismului – acționarii pot influența companiile în care investesc, votând în funcție directori cu viziune globală. Până și ExxonMobil a suferit o rebeliune a investitorilor, la care am contribuit, forțând schimbăriîin consiliul director, și o revizuire a strategiei de mediu”, încheie Dărămuș.