Holde Agri Invest, companie românească care exploatează terenuri agricole, a finalizat achiziționarea unei noi ferme în județul Dâmbovița, comuna Conțești. Cu o suprafață de 2.100 de hectare de teren, ferma devine cel de-al patrulea nucleu al Holde, după cele din Roșiori, Videle și Frumușani.

„Planul nostru de extindere succesivă a suprafeței agricole exploatate continuă, iar odată cu alăturarea noii ferme în cadrul Holde, am ajuns la o suprafață totală de aproape 12.000 de hectare. Modelul nostru de business rămâne același – identificăm ferme agricole vegetale care au nevoie de capital suplimentar sau prezintă potențial de optimizare a performantei operaționale și pe care să le transformăm în exploatații agricole operaționale, moderne și eficiente. [...] În anul agricol 2021-2022 avem în plan cultivarea de culturi de grâu (395 ha), rapiță (320 ha), floarea-soarelui (350 ha), porumb (415 ha) și orz (620 ha) în cadrul acestui nucleu,” a spus directorul general Holde Agri Invest, Liviu Zăgan.

Valoarea tranzacției este de 10,25 milioane de lei, din care Holde va plăti doar suma de 250 de mii de lei. Restul de 10 milioane de lei reprezintă datorii ce vor fi preluate de către Holde, obiectivul fiind ca acestea să fie diminuate semnificativ în următorii patru ani, în baza unui program de redresare planificat de grup.

Mai exact, unul din avantajele determinante care a dus la realizarea achiziției este cel al terenului fermei, care este bine comasat și operat în regim de arendă. În plus, ferma are în componența sa o bază proprie și un parc de utilaje care urmează să intre în procesul de modernizare conform standardelor operaționale ale grupului Holde.

În 2021, Holde Agri Invest a derulat un program investițional de aproximativ 53 de milioane de lei (~10,7 milioane de euro), finanțat din surse proprii și împrumutate, respectiv credite bancare și contracte de leasing financiar. Investițiile în echipamente tehnologice și achiziționarea de ferme, implicit extinderea suprafeței exploatate au reprezentat pilonii principal ai programului investițional.

Acțiunile Holde Agri Invest (HAI) sunt listate pe piața AeRO a Bursei de Valori București (BVB) încă din data de 1 octombrie 2020. Compania are o capitalizare de piață de peste 100 milioane de lei. 

Începând cu data de 11 octombrie 2021, acțiunile companiei sunt incluse și în indicele BET-AeRO, indicele BVB pentru piața AeRO, în cadrul căreia Holde deține a doua cea mai mare pondere.

Sursă foto: Holde Agri Invest