Acțiunile Hidroelectrica au fost admise astăzi la listare și tranzacționare pe piața reglementată a Bursei de Valori București (BVB), finalizând astfel cu succes mult așteptata ofertă publică inițială a principalului producător de energie din România pe bursa locală.

Oferta publică inițială a Fondului de 78.007.110 de acțiuni ordinare existente ale Hidroelectrica (excluzând orice opțiune de supra-alocare) a fost evaluată la prețul de 104 lei pe acțiune, ceea ce implică o capitalizare de piață de 46,8 miliarde de lei (9,4 miliarde de euro) la admitere.

„Suntem încântați că am contribuit la încheierea cu succes a IPO-ului Hidroelectrica, cel mai mare din România și unul dintre cele mai mari din Europa Centrală și de Est. Rolul major avut în dezvoltarea pieței de capital din România în ultimii 13 ani, prin implicarea puternică alături de companiile din portofoliul Fondului, reprezintă un motiv de mândrie pentru Franklin Templeton, în calitate de manager al Fondului Proprietatea. Listarea Hidroelectrica este o dovadă a ceea ce se poate realiza prin concentrarea neabătută asupra importanței guvernanței corporative și a transparenței, care se traduc în performanță pe termen lung și în încrederea investitorilor. Doresc să felicit echipele Franklin Templeton și Hidroelectrica, consilierii, băncile și ceilalți consultanți pentru munca și dedicarea lor, care au făcut ca această tranzacție să devină realitate, consolidând locul lor în istoria pieței de capital din România”, a spus Jenny Johnson, Președinte și CEO al Franklin Templeton.

Odată cu această listare, Hidroelectrica devine cea mai mare companie românească de pe Bursa de Valori București.

Oferta publică inițială este a treia cea mai mare pe o bursă din Europa Centrală și de Est, cea mai mare din Europa din septembrie 2022 până în prezent și a treia la nivel global în 2023 in funcție de valoare, o realizare majoră pentru piața e capital locală.

Cu o suprasubscriere semnificativă, oferta de acțiuni Hidroelectrica a atras un interes și o încredere excepțională din partea investitorilor, demonstrând caracteristicele atractive și potențialul de creștere al companiei.

Franklin Templeton consideră că listarea Hidroelectrica la Bursa de Valori București va deschide calea pentru noi oportunități de investiții în România și pentru realizarea în continuare a valorii pentru acționari. Listarea de succes a Hidroelectrica este de așteptat să stimuleze investițiile în România și să ridice profilul țării ca destinație atractivă pentru investiții.

Foto: Dreamstime