Compania de management de fonduri de capital de risc GapMinder Ventures a lansat GapMinder Fund II, un vehicul de investiţii cu un capital de 80 de milioane de euro, care a fost creat cu sprijinul Fondului European de Investiţii (FEI) şi al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

FEI a sprijinit GapMinder Fund II cu o sumă totală de 30 de milioane de euro prin intermediul a două iniţiative: programul Uniunii Europene InvestEU şi Fondul de Fonduri pentru Redresare - parte a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, cofinanţat de UE prin intermediul Next GenerationEU. La rândul său, BERD a investit 10 milioane de euro în GapMinder Fund II, aceasta fiind prima investiţie a BERD într-un fond lansat de o echipă de parteneri români, relatează Agerpres.

Partenerii GapMinder Ventures care gestionează Fondul II sunt: Dan Mihăescu, Sergiu Roşca, Cosmin Ochişor, Alexandru Ruff. Obiectivul fondului este de a dezvolta un portofoliu de 18-22 de companii, concentrându-se pe start-upuri aflate în stadiile Seed şi Late Seed.

GapMinder Fund II va plasa majoritatea capitalului său în start-upuri lansate în România, Republica Moldova, Serbia, Croaţia, Slovenia şi Bulgaria. Fondul de capital de risc se va concentra pe start-upuri B2B care operează în verticalele fintech, cybersecurity, enterprise automation şi data/analytics. Această abordare este validată de experienţa fondului anterior, care a investit în aceleaşi verticale şi tehnologii.

„Viziunea şi strategia noastră, precum şi buna execuţie şi performanţa dovedită sunt validate de faptul că am strâns finanţarea necesară pentru cel de al doilea fond în timpul unui an 2023 plin de provocări. Suntem recunoscători pentru nivelul ridicat de implicare şi încredere investit în noi de către FEI, BERD şi de către toţi investitorii noştri pe termen lung, mulţi dintre ei însoţindu-ne şi de-a lungul activităţii derulate de primul fond," a spus Dan Mihăescu, Partener Fondator GapMinder.

La rândul său, Marjut Falkstedt, director executiv al Fondului European de Investiţii, a transmis că dezvoltarea ecosistemului de inovare din România şi din regiune reprezintă o parte importantă a eforturilor de a asigura competitivitatea Europei pe scena mondială.

„Ne bucurăm să fim pentru a doua oară parteneri cu GapMinder pentru a continua să sprijinim afacerile inovatoare din România. Dezvoltarea ecosistemului de inovare din România şi din regiune, cu sprijinul programelor InvestEU şi PNRR, reprezintă o parte importantă a eforturilor noastre de a asigura competitivitatea Europei pe scena mondială şi de a stimula creşterea economică," a explicat directorul executiv al Fondului European de Investiţii.

GapMinder este o companie de venture capital care investeşte în companii de tehnologie create în România şi în Europa de Est (în special în Republica Moldova, Serbia, Croaţia, Slovenia şi Bulgaria), care se dezvoltă rapid la nivel internaţional şi care se află în faza de Seed sau Late Seed.

GapMinder are o abordare directă în calitate de investitor, ajutând companiile să se dezvolte prin consultanţă strategică şi implicare directă în scalarea organizaţiilor, disciplina financiară, guvernanţa corporativă şi dezvoltare. GapMinder gestionează două fonduri, GapMinder I și GapMinder II, proaspăt lansat.

Cu primul fond având o capitalizare totală de 50 milioane de euro, GapMinder a investit în companii printre care se numără Druid.AI, FintechOS, TypingDNA, Veridion, Siena.Cx, Cyscale, Deepstash, SmartDreamers, Machinations, Frisbo, Innoship.io.

Foto: Dreamstime