Fraudele online au început să se înmulțească, iar oricât de sofisticate ar fi sistemele de securitate ale băncilor, cel mai important lucru care poate să le prevină este vigilența consumatorului. Vladimir Ghiță, CEO Fort, spune că trebuie să avem grijă cu cine împărțim datele noastre bancare, să nu dăm click pe link-urile primite de la contacte suspecte și că niciodată un prinț din Arabia nu ne va da 50 de miliarde de euro cadou.
Trebuie să știm că niciodată un prinț din Arabia Saudită nu o să-ți dea 50 de milioane de dolari fiindcă are nevoie de suportul vostru pentru a recupera 200 de milioane de dolari. Înainte de a ajunge să ne apărăm de atacuri, trebuie să ne protejăm pentru a nu ajunge acolo. Sfat: nu dați click pe link-urile inutile primite pa WhatsApp. - Vladimir Ghiță, CEO Fort
Când vorbim despre banii noștri, tranziția de la bancnote la card a dus la mai multă siguranță în cazul unui accident, dar aduce și noi „oportunități” pentru hackeri. Totuși, CEO-ul Fort spune că, din fericire, băncile își iau câteva măsuri de securitate și pot bloca unele tranzacții potențial tendențioase, dar vigilența clienților este obligatorie.
Citește și:
„Din fericire, băncile pot detecta o plată făcută la distanță de locația clientului, iar acestea pot fi blocate. În zona de antifraudă lucrurile înaintează și băncile adaugă un nivel suplimentar de protecție comparativ cu anii trecuți. Totuși, în cazul în care datele cardurile v-au fost compromise, trebuie să sunați la bancă pentru a bloca cardul”, explică reprezentantul companiei.
Ce face DORA, noul „cod de bune maniere” a securității bancare
La finalul anului 2022, actul de reglementare privind reziliența operațională digitală (DORA) a fost publicat în monitorul oficial al Uniunii Europene, întrând în vigoare începând cu 16 ianuarie 2023. Complexitatea efectelor DORA asupra domeniului siguranței cibernetice pentru organizațiile din sectorul financiar este comparabilă cu ceea ce a însemnat GDPR pentru domeniul protecției datelor personale. DORA creează primul cadru legislativ care armonizează măsurile de securitate cibernetică și de risc pentru toate entitățile din sectorul financiar, nu doar pentru bănci, la nivel european, scrie Deloitte.
Citește și:
„DORA are două mari zone pe care acum nu au fost tratate în detalii din punct de vedere legislativ: riscurile generate de către terți. O bancă de calibru mare are sute de furnizori. Atunci când atacatorii vin, pot intra prin intermediul furnizorilor, care nu sunt la fel de bine pregătiți ca băncile. La noi, din fericire, sistemul bancar pare să fie bine protejat, iar «gardurile» sunt ridicate. La furnizori nu se întâmplă mereu acest lucru, dar DORA vină să rezolve acest lucru”, spune reprezentantul Fort.
Reprezentantul Fort, companie de securitate cibernetică membră Bittnet Group, spune că industria bancară, în comparație cu alte sectoare, este mai bine reglementată, dar există încă loc de îmbunătățire a sistemelor de securitate.
„Zona bancară a fost întotdeauna reglementată mai bine față de alte sectoare economice de la noi din țară. Există două potențiale probleme: riscurile tehnice și cele generate de către alte persoane. Cele provocate de alte persoane sunt mai greu de contracarat: aici sunt reguli simple de la a nu apăsa linkuri, până la lucruri mai complexe precum aplicarea unor schimbări în infrastructura digitală”, conchide reprezentantul Fort.
Citește și:
Future Banking Summit este un eveniment susținut de Raiffeisen Bank, ING, Mastercard, Iron Mountain, UniCredit Bank, Garanti BBVA, Visa, evrotrust, Banca Transilvania, Infocert - (Gold Partners), Fort, BCR, CEC Bank, Namirial, Inform (Austria Card), NETOPIA Payments, fme România, Alpha Bank, evrixa!, imobiliare.ro, imobiliare finance, Optimizor, Filip & Company, dendrio, BSMP, Advahoo, finshape, Salt Bank - (Silver Partners), cu suportul Exim Banca Românească, matricia, DAAC Digital, Lendox.