Industria de IT din România a schimbat fața economică a țării, dar acum, cea mai luminoasă perlă dintre toate industriile, începe „să șchiopătează”. Marile companii de IT au început să concedieze personalul în graba de a reduce costurile și a introduce noile sisteme informtice. Adrian Dogaru, Multi-Country Managing Director/Leading Romania & Serbia Iron Mountain, spune că, în acest context, IT-iștii trebuie să devină relevanți în piață. 

Ne vom putea face IT-iști urmărind tutoriale de pe YouTube, dar nu vom fi plătiți la nivelul așteptărilor pe care le avem. Într-o lume extrem de volatilă, industria e IT este vârful de lance al schimbărilor.Asta înseamnă că programatorii trebuie să se readapteze pe zonele în care vor fi relevanți. Adrian Dogaru - Iron Mountain


Lanțul de concedieri din IT a avut efecte la nivel global, astfel că, mulți dintre giganții de pe piața de tech au început să facă restructurări. Ecourile disponibilizărilor din 2022 și 2023 se resimt în continuare, însă nici 2024 nu vine cu vești prea bune. Au fost peste 7.500 de concedieri în IT, doar în primele 17 zile ale acestui an, iar giganți precum Google, Meta, Microsoft au pierdut statutul de „angajatori vedetă”.

În România, chiar dacă efectul nu a fost la fel de pronunțat, vibrațiile de pe piețele americane și europene au transmis și către IT-istul român o serie de întrebări.

„Zona de IT este globală, au fost și sunt schimbări legislative legate de taxarea acestei industrii și sunt provocările pe care le are strict România. Cred că vor exista mișcări tactice: vom vedea câteva ieșiri de pe piață, dar și intrări. Contează ca la finalul zilei balanța să fie pozitivă, mai multe intrări decât ieșiri de pe piață. Tehnologia impactează industria IT: va trebui ca oamenii din industrie să găsească modalități să rămână relevanți în piață și să continuă să aducă plus valoare. Ca orice industrie care a crescut exploziv, are provocări legate de restructurare și organizare”, explică Adrian Dogaru.

Future Banking Summit este un eveniment susținut de Raiffeisen Bank, ING, Mastercard, Iron Mountain, UniCredit Bank, Garanti BBVA, Visa, evrotrust, Banca Transilvania, Infocert - (Gold Partners), Fort, BCR, CEC Bank, Namirial, Inform (Austria Card), NETOPIA Payments, fme România, Alpha Bank, evrixa!, imobiliare.ro, imobiliare finance, Optimizor, Filip & Company, dendrio, BSMP, Advahoo, finshape, Salt Bank - (Silver Partners), cu suportul Exim Banca Românească, matricia, DAAC Digital, Lendox.