Prima ediție a „Apelului pentru educație – România & Bulgaria”, o inițiativă lansată de Fundația UniCredit în colaborare cu UniCredit Bank România și UniCredit Bulbank, în sprijinul proiectelor inițiate de organizații non-profit în cele două țări care au ca scop ameliorarea dezavantajelor educaționale, s-a încheiat.

Dintr-un total de peste o sută de aplicații primite, au fost alese patru inițiative care vor primi contribuții totalizând aproximativ 500.000 de euro. În linie cu noul obiectiv al Fundației de a descătușa potențialul următoarei generații europene prin asigurarea de oportunități egale în educație, Apelul s-a îndreptat către băncile locale ale Grupului pentru identificarea și susținerea proiectelor care încearcă ameliorarea dezavantajelor legate de nivelul de educație în România și Bulgaria, proiecte inițiate de organizații non-profit pentru elevi din ciclul primar și gimnazial (cu vârste intre 11 și 19 ani), și care se concentrează pe: combaterea abandonului școlar timpuriu, accesul la studii superioare și dobândirea de competenţe adecvate pentru a intra pe piaţa muncii.

Mai precis, subsidiarele locale ale Grupului au fost invitate să identifice și să transmită Fundației UniCredit o listă scurtă cu până la cinci proiecte sociale remarcabile pentru fiecare țară. O comisie dedicată creată de Fundația UniCredit a fost responsabilă cu selectarea inițiativelor câștigătoare din cele două țări.

Conform cu cele mai recente Programe PISA (Programul de Evaluare Comparativă a Elevilor la nivel internațional) al OECD, care măsoară competențele copiilor cu vârstă de 15 ani în ceea ce privește lectura, matematica și materiile științifice, precum și abilitățile lor de a face față provocărilor din viața reală, aproximativ unul din cinci copii, cu vârstă de 15 ani, din Uniunea Europeană, nu atinge standardele de nivel pentru clasa lui în aceste domenii, ceea ce îl împiedică să își atingă întregul potențial.

Fundația UniCredit își continuă astfel angajamentul său major de a se lupta cu dezavantajele educaționale din comunitățile în care își desfășoară activitatea. Adăugând și alocarea anterioară din luna martie a 500.000 de euro către organizațiile non-profit din Italia, contribuțiile totale de la începutul anului 2023 și până acum totalizează aproximativ un milion de euro.

Proiectele câștigătoare din România:

  • „Minți antrenate pentru succes” al asociației Ana și Copiii, care oferă copiilor vulnerabili din București și Ilfov instrumentele de care au nevoie pentru a se dezvolta ca adulți funcționali și integrați în societate, prin intervenții în educația lor, susținere și servicii de consiliere pentru părinți și educatori, precum și prin implicarea voluntarilor.
  • „Profesia – către o viziune a viitorului meu” al asociației Hands Across Romania, care asigură oportunități de instruire pentru copii din comunități vulnerabile, punându-i în legătură directă cu agenți economici și reducând rata de abandon scolar prin deprinderea unei profesii și ajutând la ameliorarea necesităților de muncitori calificați pe piața muncii din România.

Proiectele câștigătoare din Bulgaria:

  • „Rezultate mai bune la matematică în învățământul primar cu Academia Khan” al asociației Educație fără ghiozdane, care are ca obiectiv implementarea și folosirea metodei Academia Khan în două școli partenere din Bulgaria pentru îmbunătățirea performanței academice în matematică a elevilor de clasa a cincea.
  • „UniYouth – promovarea în rândul elevilor romi a oportunităților pentru excelență în educație” al asociației Arete Youth Foundation, care are ca obiectiv susținerea elevilor romi cu risc de abandon școlar printr-un program de mentorat care include asistență academică, ghidarea în carieră, dezvoltarea abilitaților, întâlniri motivaționale și crearea de legături între scoli și universități partenere.

Foto: Pexels