Fundaţia Progress, în parteneriat cu BCR, lansează proiectul „Şcoala de bani din bibliotecă”, o iniţiativă prin care copiii şi adulţii din mediul rural au parte de educaţie financiară care să îi ajute în managementul propriilor finanţe şi dezvoltarea competenţelor digitale pentru folosirea serviciilor bancare online.

Peste o sută de bibliotecari din mediul rural vor fi formaţi, cu sprijinul BCR, pentru a deveni traineri de educaţie financiară în comunităţile lor. Bibliotecarii participanţi vor primi instruire şi suport pentru a putea oferi comunităţilor rurale informaţii şi sfaturi utile privind gestionarea finanţelor personale, economisirea, investiţiile şi utilizarea serviciilor bancare online.

Proiectul se desfăşoară la nivel naţional, iar în jur de 45 de cetăţeni din fiecare localitate vor fi recrutaţi şi formaţi de bibliotecarii din mediul rural, atât faţă în faţă, cât şi online. La finalizarea proiectului, participanţii din fiecare comunitate vor fi evaluaţi şi premiaţi, în funcţie de rezultatele lor.

În ceea ce priveşte etapele proiectului, până în 30 iulie 2023 au loc înscrierile în proiect, în perioada 15 august – 30 septembrie 2023 au loc cursuri de formare pentru bibliotecari, iar în perioada octombrie 2023 – februarie 2024 au loc cursurile dedicate comunităţilor.

„Fundaţia Progress îşi continuă angajamentul de a creşte abilităţile grupurilor vulnerabile din comunităţile rurale prin intermediul bibliotecilor publice. Vârstnicii şi adulţii vor fi instruiţi să folosească în siguranţă aplicaţii şi servicii financiare online. În cazul copiilor şi tinerilor vom contribui la decizii informate în privinţa managementului viitor al propriilor finanţe”, spune Claudiu Gherman, expert în educaţie financiară şi tehnologie, Fundaţia Progress.

Parte din proiectul „Şcoala de bani din bibliotecă” vor fi şi evenimente şi workshop-uri organizate în comunităţile rurale, cu scopul de a ajunge cât mai aproape de localnicii care vor să beneficieze de educaţie financiară de bază.

„Suntem mândri să fim parteneri în proiectul organizat împreună cu Fundaţia Progress. Credem că fiecare dintre noi ar trebui să aibă acces la cunoştinţe de bază în gestionarea finanţelor personale şi utilizarea serviciilor bancare online. Suntem aici pentru a oferi aceste cunoştinţe şi pentru a sprijini comunităţile rurale să-şi construiască un viitor financiar stabil”, adaugă Claudia Oprescu, expert CSR, BCR.

Toţi bibliotecarii participanţi vor fi recompensaţi financiar, drept mulţumire pentru efortul şi dedicarea lor în promovarea educaţiei financiare în comunităţile rurale. Scopul pe termen lung este extinderea proiectului în alte comunităţi din întreaga ţară, pentru a oferi acces la educaţie financiară cât mai multor persoane care vor să înveţe cum să-şi gestioneze finanţele şi să deprindă abilităţi digitale pentru folosirea serviciilor bancare online.

+

„Şcoala de bani din bibliotecă" este un program pilot, început în anul 2023, care aduce şi promovează educaţia financiară şi digitală în mediul rural prin intermediul bibliotecilor. Scopul proiectului este de a sprijini comunităţile rurale în gestionarea finanţelor personale şi utilizarea serviciilor bancare online.

Fundaţia Progress este o organizaţie non guvernamentală, înfiinţată în anul 1996 în Bistriţa, ce contribuie la dezvoltarea instituţiilor comunitare, a persoanelor şi grupurilor vulnerabile şi ajută oamenii să devină mai puternici prin educaţie, tehnologie, cercetare şi inovaţie.