Fortech Investments, fondul de investiții românesc, vizează o creștere accelerată a activității în anul 2023, cu accent pe piețele din Europa de Vest și SUA și cu un nou focus asupra start-upurilor din industria energetică.

La sfârșitul anului trecut, Fortech a fost achiziționat de Global Logic, astfel că Fortech Investments se transformă dintr-un fond de tip CVC (Corporate Venture Capital) într-un fond independent, dar rămâne un investitor strategic cu competențe tehnice și capital privat 100% românesc.

În 2022, compania a investit aproximativ două milioane de euro în extinderea strategică a rețelei sale de start-upuri, pentru dezvoltarea sectoarelor de healthcare, manufacturing, fintech, real estate și automotive.

Pe lângă start-upurile pe care le aveau deja în portofoliu (Licenseware, NRGI.ai, KFactory, Telios, precum și UpLyft din SUA), Fortech Investments a continuat să investească în start-upuri din aceste industrii dar și unele conexe, cum ar fi soluții de tipul SaaS care îi ajută pe comercianți să vândă în mai multe marketplace-uri, soluții end-to-end pentru digital leasing și commercial real estate, un start-up care automatizează analiza defecțiunilor pentru liniile de alimentare cu energie, cât și scale-upuri care introduc inteligența artificială în analizele medicale.

CITEȘTE ȘI: GlobalLogic extinde operațiunile în România, după achiziționarea Fortech

În plus, un nou focus al companiei este domeniul energiei, având deja în portofoliu Runda Pre-Seed a start-upului partener NRGI.ai, care a dezvoltat o platformă bazată pe inteligență artificială ce face prognoza prețurilor la energie.

„Am ridicat ştacheta şi ne uităm mai atent către companii din zona late-seed, însă continuăm să facem investiții și de tipul pre-seed, astfel încât antreprenorii să primească resursele și spațiul necesar pentru a-și duce start-up-ul la nivelul pe care și-l doresc. În paralel, continuăm să oferim soluții de tipul smart money și tech for equity, zona de Development fiind acoperită de noua divizie a grupului, Fortech Products”, spune Valentin Filip (foto), Managing Partner, Fortech Investments.

În continuare, compania va derula programe și investiții de tipul Joint Venture, destinate companiilor stabilite pe piață care sunt în căutarea unei partener tehnic pentru construirea de soluții inovatoare în domeniul lor.

Pentru 2023, compania are deja trei investiții în desfășurare, vrea să balanseze portofoliul cu runde pre-seed (80.000 – 150.000) și să investească în continuare în runde mai mari, de tipul celor late-seed (300.000 – 400.000). De asemenea, Fortech Investments vrea să își extindă portofoliul către restul Europei, dar și către Statele Unite Ale Americii. Astfel, îi pot ajuta pe acești fondatori nu doar cu capital, ci și cu smart money, tech for equity dar și cu o rețea și o bază de cunoștințe care să faciliteze extinderea acestor companii în regiuni pe care Fortech Investments le cunoaște.