Autoritățile de reglementare financiară la nivel mondial și Fondul Monetar Internațional au stabilit o foaie de parcurs pentru a coordona măsurile care să împiedice criptomonedele să submineze stabilitatea macroeconomică și financiară, scrie Reuters.
Astfel de riscuri sunt exacerbate de nerespectarea legilor existente în unele cazuri, au afirmat într-un document Consiliul pentru Stabilitate Financiară, organismul de supraveghere a riscurilor din cadrul G20, și FMI.
Multe dintre beneficiile pretinse ale criptoactivelor, cum ar fi plăți transfrontaliere mai ieftine și mai rapide și o mai mare incluziune financiară, nu s-au materializat încă, a adăugat acesta.
„Adoptarea pe scară largă a criptoactivelor ar putea submina eficacitatea politicii monetare, ar putea eluda măsurile de gestionare a fluxurilor de capital, ar putea exacerba riscurile fiscale, ar putea deturna resursele disponibile pentru finanțarea economiei reale și ar putea amenința stabilitatea financiară globală", se arată în document.
Citește și:
Documentul stabilește termene pentru ca membrii FMI și ai G20 să pună în aplicare recomandările recente de reglementare a criptomonedelor formulate de Consiliul pentru Stabilitate Financiară și de IOSCO, un grup global de autorități de reglementare a valorilor mobiliare.
Aceasta marchează o nouă evoluție a gândirii autorităților de reglementare, după mai mulți ani în care sectorul nu a reprezentat o amenințare prea mare, iar atitudinile s-au înăsprit după prăbușirea bursei de criptomonede FTX în noiembrie anul trecut, care a zguduit piețele și a lăsat investitorii cu pierderi.
„Este necesar un răspuns cuprinzător în materie de politică și de reglementare pentru criptoactive pentru a aborda riscurile pe care acestea le prezintă pentru stabilitatea macroeconomică și financiară", se arată în documentul care va fi prezentat liderilor G20 în cadrul unui summit care va avea loc luna aceasta la New Delhi.
Citește și:
Uniunea Europeană a aprobat primul set cuprinzător de norme din lume pentru criptoactive, însă în alte părți există o abordare mai puțin uniformă a unui sector fără frontiere în care frauda și manipularea sunt „prevalente".
Printre alte elemente se numără evitarea de către guverne a deficitelor mari, care pot duce la inflație care afectează monedele fiat și încurajează înlocuitorii, cum ar fi criptomonedele, se arată în document. De asemenea, ar trebui să se precizeze tratamentul fiscal al criptomonedelor, precum și modul în care legile existente se aplică acestui sector.
Foto: Pexels